Ilegalni uvoz

Tri južnokorejske kompanije ilegalno uvozile ugljen i željezo iz Sjeverne Koreje

Od travnja do listopada prošle godine uvezeno je više od 35.000 tona ugljena i željeza
Granica Sjverne i Južne Koreje
 Profimedia, Alamy

Tri južnokorejske kompanije prošle su godine zatečene u ilegalnom uvozu ugljena i željeza iz Sjeverne Koreje, čime su po svemu sudeći prekršene sankcije koje su Ujedinjeni narodi uveli toj zemlji u kolovozu 2017., objavile su u petak južnokorejske vlasti.

Od travnja do listopada prošle godine u Južnu Koreju uvezeno je više od 35.000 tona ugljena i željeza iz Sjeverne Koreje ukupne vrijednosti 6,6 milijardi wona (5,8 milijuna dolara), objavila je južnokorejska carinska služba.

Osim kršenja južnokorejskih zakona, neke od pošiljaka vjerojatno su prekršile i UN-ove rezolucije, a u carinskoj službi ističu da će „brodovi za koje se vjeruje da su prekršili UN-ove sankcije bit zaplijenjeni ili će im biti zabranjen ulazak u južnokorejske luke“.

U složenom procesu koji je obuhvatio tri zemlje, pošiljke ugljena poslane su iz Sjeverne Koreje u Rusiju, gdje su se krivotvorili ili dokumenti o zemlji podrijetla ili o uvezenoj robi. Potom su utovarene u brodove koji su putovali u Južnu Koreju, stoji u priopćenju carinske službe objavljenom nakon 10-mjesečne istrage.

"Južnokorejska carinska služba potvrdila je nekoliko kaznenih djela i prijavit će tri osobe i tri kompanije tužiteljstvu sa zahtjevom za podizanjem optužnice", navodi se u priopćenju.

Vijesti o vjerovatnom kršenju sankcija nadovezuju se na prošlotjedne optužbe UN-a da je Pjongjang zaobilazio sankcije kontinuiranim izvozom ugljena, željeza i druge robe i nezakonitim prebacivanjem naftnih derivata na moru.

Isporuke željeza i čelika u Kinu, Indiju i druge zemlje generirale su gotovo 14 miliijuna dolara prihoda u razdoblju od listopada do ožujka, naveo je UN u izvješću.

Južnokorejska istraga otkrila je i trgovinu sirovim željezom, pri čemu su carinske službe navele da su osumnjičene tvrtke prodavale željezno južnokorejskom kupcu preko fiktivne tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu.

Prema njihovim navodima, osumnjičeni su po svemu sudeći za pomoć u izvozu robe iz Sjeverne Koreje bili plaćeni ugljenom a ne novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:01