Sve teži uteg trgovinskog rata

Trgovinski rat i veća saudijska proizvodnja uzrokovali su pad cijene nafte

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 77 dolara
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, pritisnute većom saudijskom proizvodnjom i trgovinskim napetostima između SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 72,34 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,20 dolara.

Saudijska Arabija izvijestila je Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da je u lipnju povećala proizvodnju za skoro 500.000 barela dnevno, saznaje se iz te grupe, što je znak da Rijad želi nadoknaditi smanjenu opskrbu iz drugih zemalja i zakočiti rast cijena.

"Među faktorima koji pritišću cijene izdvaja se ispunjeno obećanje Saudijske Arabije i Rusije da će nastojati povećati proizvodnju", konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

Uteg su i trgovinske napetosti između SAD-a i Kine. Danas su na snagu stupile američke carine na kineski uvoz u vrijednosti 34 milijarde dolara a Peking je najavio da će odmah uzvratiti istom mjerom, što utire put pravom trgovinskom ratu između dva vodeća svjetska gospodarstva.

"Na pomolu je intenziviranje američko-kineskog trgovinskog spora jer nijedna strana nije spremna uzmaknuti", rekao je Abhishek Kumar iz Interfax Energyja.

Trgovce je iznenadilo i izvješće američke vlade o zalihama koje je pokazalo njihov rast u prošlom tjednu za 1,3 milijuna barela. Analitičari su u istraživanjima prognozirali njihov pad s obzirom na probleme u proizvodnji u Kanadi.

Time su poremećaji u opskrbi pali u drugi plan, uključujući one u Kanadi i Libiji, kao i moguće smanjenje iranskog izvoza zbog najave američkih sankcija. Washington se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i najavio opetovano uvođenje sankcija Teheranu, tražeći od svih zemalja svijeta da od studenog prestanu kupovati iransku naftu.

Te su najave poduprle cijene nafte u proteklim tjednima, budući da bi mogle dodatno smanjiti ionako tijesnu opskrbu.

"Prijetnja američkih sankcija Iranu ozbiljno zabrinjava tržišne aktere", konstatira Varga.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 75,21 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:08