Novac.hr

Trgovinski rat blokirao je obećanje o otvaranju milijun radnih mjesta u SAD-u

Alibaba će nastaviti promovirati zdrave kinesko-američke trgovinske veze
Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

Utemeljitelj kineskog diva u segmentu internetske trgovine Alibabe Jack Ma povukao je obećanje o otvaranju milijun radnih mjesta u SAD-u, navodeći kao razlog eskalaciju trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, objavila je kineska novinska agencija.

Ma je obećao milijun radnih mjesta američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na početku njegova predsjedničkog mandata, no ne može ispuniti obećanje zbog trgovinskog rata dva najveća gospodarstva, kazao je u srijedu u razgovoru za kinesku agenciju Xinhuu.

"Nema šanse da se to obećanje u potpunosti ispuni", rekao je čelnik Alibabe, budući da se temeljilo na „prijateljskoj suradnji SAD-a i Kine i na pretpostavci o racionalnoj i objektivnoj bilateralnoj trgovini“.

„Sadašnja je situacija već poništila izvornu pretpostavku“, konstatirao je Ma, dodajući da će Alibaba nastaviti promovirati zdrave kinesko-američke trgovinske veze.

Eskalacija američko-kineskog rata nastavljena je ovog tjedna, nakon što je američki predsjednik uveo carine na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza koje stupaju na snagu 24. rujna. Peking je obećao da će odgovoriti carinama na 60 milijardi dolara američkog uvoza.

Dvije su zemlje već uvele recipročne carine na 50 milijardi dolara uvoza. Nakon najnovijeg kruga carina koje će se početi primjenjivati u sljedećem tjednu na udaru će biti oko polovine ukupnog kineskog uvoza u SAD.

Grupa Alibaba najveći je internetski trgovac u Kini i prošle je godine ostvario prihode od 40 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:04