Upozorenje trgovcima

Trgovci koji ne spuste cijene nakon što se snizi PDV bit će javno prozvani

Ministarstva će upozoravati javnost na trgovce koji nisu smanjili cijene ili su cijene “neopravdano” digli
Ilustracija supermarketa i ministar Tolušić u krugu
 Darko Tomaš / Hanza Media / Profimedia, Alamy

Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva upozoravat će javnost na one trgovce za koje uoči da nisu smanjili barem dijelom cijene sukladno smanjenju poreza na dodanu vrijednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine “neopravdano” dignu cijene, a onda to “kompenziraju” razmjernim smanjivanjem cijena od 1. siječnja 2019.

To nam je potvrdio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, a to je i najviše što Vlada može napraviti, jer nema na raspolaganju ni jedan drugi mehanizam kojim trgovce može natjerati da smanje cijene proporcionalno smanjenju PDV-a. Stoga joj preostaje jedino “moralni apel” na trgovce koji ne budu spustili cijene, barem dijelom, posebno u slučaju da prethodno “napumpaju” cijenu, pa je potom smanje početkom godine.

Naime, jedno od glavnih pitanja u povodu smanjivanja stope poreza na dodanu vrijednost od početka iduće godine na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja jest to hoće li i trgovci smanjivati cijene ili će barem dio tog smanjenja troška zadržati “za sebe”.

Iako je tu riječ o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da smanji cijene sukladno smanjenju PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija natjerati trgovce da umanje cijene, neki od njih su to već i najavili. Tomislav Tolušić je, pak, odgovarajući na naše pitanje o mogućnosti da trgovci povećavaju cijene prije 1. siječnja, kako bi ih onda “smanjili” u idućoj godini zbog manjeg PDV-a, rekao da će Vlada ipak biti “proaktivna” po ovom pitanju.

Najave trgovačkih lanaca

- Mi pratimo indekse cijena na mjesečnoj razini, tako da znamo kako se kreću cijene u ovoj godini, ali na vaše pitanje mogu samo kazati kako vjerujem da je trgovcima u interesu igrati se svojom reputacijom. Bude li nekih odstupanja koja mi uočimo, izvijestit ćemo javnost o tome. U svakom slučaju, očekujem da će cijene pasti za iznos smanjenja PDV-a, da će to učiniti apsolutno svi lanci, neki su to već i sad najavili - rekao nam je Tolušić i dodao kako će pritom indirektne koristi od toga imati i hrvatski i poljoprivrednici, kroz veću potrošnju njihovih proizvoda. - Još od početka prošle godine, kad smo spustili PDV na gnojivo, pesticide i druge agrokemijske proizvode, na stočnu hranu, sadnice i sjemenje, a to su također bili ozbiljni iznosi za hrvatski proračun, ali koji su išli na korist našim poljoprivrednicima, s ovim nastavkom porezne reforme, sa smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće, ribu, jaja, žive životinje, ne 100 posto, ali dobrim dijelom pomažemo povećanje i bolju potrošnju hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda. To zasigurno može pomoći i našim poljoprivrednicima i hrvatskim građanima - rekao je Tolušić.

Porezni teret

Zdravko Marić, ministar financija, također je izjavio da bi najavljeno smanjenje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode građani trebali osjetiti na cijenama tih proizvoda.

- Najvažnije je da se s mjerama krene od prvog dana iduće godine te da građani to osjete na cijenama tih proizvoda, odnosno na povećanju svog raspoloživog dohotka - istaknuo je Marić tim povodom, dodajući kako smatra da će tržište po pitanju cijena učiniti svoje. Istaknuo je kako nije riječ o malom smanjenju, s obzirom na to da se radi o gotovo prepolavljanju poreznog tereta, što bi se “sigurno trebalo osjetiti na smanjivanju cijena”. On je dodao da su predložene promjene u vezi s proširenjem primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, procjenjujući da će one imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od otprilike 1,4 milijarde kuna godišnje.

Od 2020. zbog snižavanja opće stope PDV-a na 24 posto, prihodi proračuna bit će, pak, dodatno sniženi za 1,6 milijardi kuna. U našoj računici utjecaja smanjenja PDV-a sa 25 na 13 posto, na 14 proizvoda, ukupna ušteda bit će oko 10 posto, računajući da će trgovci čitavo smanjenje PDV-a iskoristiti za smanjenje cijena te da neće biti zaokruživanja na “gore”. Ukupno je tako na cijenu od 505 ili kuna za 14 proizvoda smanjenje cijena iznosilo, prema našoj računici, 53 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01