Dobre vijesti za Rijeku

Trgovački sud obustavio stečajni postupak nad 3. majem nakon deblokade računa

Deblokada računa nastupila je provedbom dogovora vjerovnika o povlačenju blokade, ali i dvije odluke Vlade o jamstvima za kredite riječkom škveru za nastavak poslovanja i dovršetak prvog od četiri broda koji su u višim fazama gradnje
Premijer Andrej Plenković sastao se sa direktorom brodogradilišta 3. Maj Edijem Kučanom
 Matija Djanjesic / CROPIX

Liljana Ugrin, sutkinja Trgovačkog suda obustavila je danas postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom 3. maj Brodogradilište iz Rijeke, objavljeno je na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa. Kako se navodi u rješenju te odluke, "dana 25. rujna 2019. dužnik je dostavio sudu dokaz da račun dužnika nije u blokadi", a jednako tako je "iz dostavljene Potvrde Financijske agencije od 25. rujna 2019. utvrđeno da dužnik na računu nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanja".

"Odredbom članka 128. stavak 9. Stečajnog zakona propisano je da ako dužnik do završetka prethodnoga postupka postane sposoban za plaćanje, sud će postupak obustaviti. Troškove provedenoga postupka u tom slučaju dužan je naknaditi dužnik", navodi se u rješenju, a 3. maj će stoga podmiriti troškove postupka u iznosu od 22.500 kuna.

Deblokada računa nastupila je provedbom dogovora vjerovnika o povlačenju blokade, ali i dvije odluke Vlade o jamstvima za kredite riječkom škveru za nastavak poslovanja i dovršetak prvog od četiri broda koji su u višim fazama gradnje. Prošlog tjedna Vlada je dala jamstvo za dovršetak izgradnje broda kanadskog naručitelja, za kojeg je rok za dovršenje kraj kolovoza 2020., jamstvo iznosi 26 milijuna eura, a cijena koja je ugovorena je 36,5 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković je tada kazao kako se radi o strategiji srednjoročnog stabiliziranja poslovanja riječke kompanije, te da je "smisao cijele naše aktivnosti na temelju razgovora i povjerenja koje je uspostavljeno između Vlade i vodstva 3. maja, osobito direktora Edija Kučana, da država nema nikakvih daljnjih gubitaka, a da istovremeno omogućimo daljnje funkcioniranje brodogradilišta, nalaženje strateškog partnera i dugoročnu održivost 3. maja koji ne samo gospodarski, ekonomski, nego i identitetski važan za Rijeku“. Predsjednik Vlade je tada kazao i kako će Vlada u narednim mjesecima istu logiku nastojati primijeniti na pulski Brodogradilište Uljanik iz Pule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:45