Novi moment

Trgovački sud naložio Agrokoru zabranu isplate duga ZET-u dok traje žalbeni proces

Naloženo je da se ne vrši isplata spornih potraživanja pa se to možda ne odnosi cjelokupni iznos dogovorene naplate
Fabris Peruško i Irena Weber
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Istog dana kada je Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika u ime Udruge dobavljača poslala Trgovačkom sudu podnesak zbog sporazuma između Grada Zagreba i izvanredne uprave Agrokora o modelu plaćanja duga Tiska prema ZET-u, Nevenka Siladi Rstić, sutkinja Trgovačkog suda je Zaključkom od 27. travnja, kojeg smo u posjedu, pozvala izvanrednog povjerenika da obustavi plaćanja Tiska prema ZET-u dok se ne riješi taj spor.

Pritom je sutkinja naložila da se ne vrši isplata spornih potraživanja pa se to možda ne odnosi cjelokupni iznos dogovorene naplate, nego na 19,2 milijuna kuna, koje su najspornije Udruzi dobavljača. Siladi Rstić je izvanrednog povjerenika pozvala da se u roku od tri dana očituje na podnesak Marice Vidaković, odnosno da, između ostalog, obrazloži kriterije o isplati dobavljačima po kojima su se vršile isplate dobavljačima tijekom čitavog postupka izvanredne uprave, kao i da dostavi Sporazum Grada Zagreba i izvanredne uprave, te kriterije prema kojima bi te isplate prema ZET-u i Gradu Zagrebu trebale vršiti.

Drugim Zaključkom, onim od 26. travnja ove godine, sutkinja Nevenka Siladi Rstić je, „temeljem svoje nadzorne uloge“ u okviru procesa izvanredne uprave, pozvala izvanrednu upravu Agrokora da u roku od osam dana, odnosno do ovog petka ili idućeg ponedjeljka, dostavi sudu sve zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća nakon 23. siječnja 2018., ugovore o povjerljivosti s članovima privremenog vijeća, Pravilnik o korištenju/priopćenju informacija, pismo o naknadama (Fee Letter), pismo o zaštitnom mehanizmu (Backstop Letter), pismo o obvezi angažiranja sredstava (Commitment Letter), te bilo koji drugi dokument označen kao Dokument o financiranju.

Transparentni proces

Taj zahtjev znači da je sutkinja odlučila čitav proces napraviti sasvim transparentnim, ali je otišla i korak dalje te je pozvala izvanrednu upravu da pojasni na koji način će se i koje tvrtke nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave brisati iz sudskog registra. Nadalje, sutkinja je zatražila i da izvanredna uprava dostavi podatke o tome, a vezano za osporene tražbine (bilo glavne tražbine ili jamstva), kako će se provesti rezervacija tih sredstava, budući da, ako vjerovnik uspije u parnici - sud vrši ispravak rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama, te se vjerovnik namiruje naknadno sukladno svojoj poziciji u nagodbi.

Zanimljivo je i da je sutkinja službeno zatražila dostavu analize i dokumenata o procjeni imovine društava koncerna Agrokor. No to nije sve, Nevenka Siladi Rstić je pozvala Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika da u roku od petnaest dana dostavi „očitovanje koliko je kojem vjerovniku podmirena tražbina koju je prijavio u postupku izvanredne uprave (budući da navedeno utječe na pravo glasa kod glasovanja o nagodbi)“. Ova rečenica ne samo da govori o tome da Agrokor mora sudu dostaviti sve isplate dobavljača koje su do sada provedene, već jasno govori o tome da je sutkinja već donijela odluku da one vjerovnici u dijelu u kojima su im tražbine već plaćane nema imati pravo glasa na Skupštini vjerovnika na kojoj je potrebno 66 posto glasova za izglasavanje nagodbe vjerovnika.

Ne manje važno, sutkinja je od izvanrednog povjerenika zatražila da „ukoliko su namireni svi vjerovnici u skupini 'mali dobavljači', predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijeća“, odnosno da umjesto Mate Brlošića predloži nekog drugog člana Vijeća. Konačno, sutkinja je pozvala izvanrednog povjerenika da sukladno odluci Visokog trgovačkog predloži novi sastav stalnog Vijeća vjerovnika s pojašnjenjima gospodarskih interesa novih grupa vjerovnika ili da dodatno pojasni prethodno razvrstavanje vjerovnika u skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05