Talijanski BDP u padu

Treća najveća ekonomija eurozone potonula prvi put u četiri godine, za 0,1 posto

Istat procjenjuje da će talijanski BDP ove godine rasti 0,9 posto
Ilustracija gradilišta i Luigi di Maio u krugu
 Stefano Rellandini / Reuters / Profimedia, Zuma Press - News

Talijanska ekonomija zabilježila je pad BDP-a u trećem tromjesečju godine u odnosu na prethodno tromjesečje za 0,1 posto, objavio je tamošnji državni zavod za statistiku (Istat). To je, prema istome izvoru, prvi kvartalni pad talijanskog BDP-a u posljednje četiri godine.

Nešto su povoljniji pokazatelji za talijansku ekonomiju kada se podaci iz trećeg kvartala ove godine usporede s onima iz istog razdoblja prošle godine. Taj odnos pokazuje rast BDP-a Italije od 0,7 posto. Otuda Istat procjenjuje da će talijanski BDP ove godine rasti 0,9 posto.

Kad je u pitanju potrošnja kućanstava i države kao glavnog 'goriva' i talijanskog BDP-a, ona je u trećem tromjesečju, prema podacima Istata, pala za 0,1 posto u odnosu na drugo tromjesečju. Pale se, u promatranom razdoblju, i investicije u fiksni kapital za 1,1 posto, ali su rasli i izvoz (1,1 posto) i uvoz, za 0,8 posto.

- Riječ je o zabrinjavajućim pokazateljima koji bi mogli rezultirati recesijom u posljednjem tromjesečju ove godine u Italiji – prenosi komentar Andree Montanina, glavnog ekonomista Confindustrije, najveće udruge poslodavaca u Italiji, na najnovije izvješće Istata agencija Reuters. Agencija podsjeća da je Istat revidirao svoju prvotnu procjenu da međugodišnji rast trećeg kvartala talijanskog BDP-a iznosi 0,8 posto, spustivši je na 0,7 posto.

Politički eho posustajanja talijanske ekonomije donio je optužbe opozicije na račun vladajuće koalicije Pokreta pet zvjezdica i Ljevice, kojoj je ispostavljen 'račun' za pad BDP-a i pogrešnu ekonomsku politiku. S druge strane, zamjenik talijanskog premijera Mateo Salvini za pad BDP-a okrivljuje prethodne vlade.

- U 2019. naša politika otvaranja novih radnih mjeseca i smanjenja poreza vratit će talijansku ekonomiju na stazu gospodarskog rasta – najavio je Salvini.

Talijanska vlada namjerava potaknuti gospodarski rast povećanjem budžetskog deficita s ovogodišnjih 1,8 posto BDP-a, na 2,4 posto u idućoj godini, što je naišlo na protivljenje Europske komisije. Oko toga se još vode pregovori Rima i Bruxellesa, koji inzistira na discipliniranju talijanske potrošnje u cilju smanjenja duga te, treće po veličini, ekonomije u eurozoni. Talijanski javni dug prelazi 130 posto nacionalnog BDP-a i iznosi više od 2300 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:36