Zagorje

'Tražimo produljenje roka plaćanja, ali ne odustajemo od hotela'

Prema ugovoru, Zhongya nekretnine trebale su uplatiti 14,09 milijuna kuna do 25. rujna
Kineska poduzetnica Jiang Yu, šefica kompanije Z-Run Well Ton Industry
 Dragan Matić / CROPIX

Tvrtka Zhongya nekretnine, čija je osnivačica kineska poduzetnica Yu Jiang, a koje su s Ministarstvom državne imovine sklopile Ugovor o kupoprodaji hotela Zagorje, bivše političke škole u Kumrovcu, zatražile su produljenje roka plaćanja ugovorenih u visni od 14,09 milijuna kuna.

Iako je ta informacija kod nekih izazvala sumnje u to koliko je čvrsta namjera kineske poduzetnice da realizira taj projekt, direktor tvrtke Zhongya nekretnine Mario Rendulić odbacuje takve sumnje. Direktor Rendulić tvrdi da nema govora o odustajanju od projekta.

- Nema odustajanja. Sve se odvija po planu - uvjerava direktor Rendulić.

Produljenje roka zatraženo je, kaže, još ljetos.

Politika

Inače, prema ugovoru 14,09 milijuna kuna, koliko su ponudili za kupovinu, Zhongya nekretnine trebale su uplatiti do 25. rujna.

- Zatražili smo, odnosno gospođa Yu, zatražila je produljenje roka plaćanja ugovornih obveza zbog trenutno nepovoljne političke situacije između Posebne upravne regije Hong Kong i Republike Kine. Zbog toga je otežan prijenos novčanih sredstava, a s time je upoznao i Ministarstvo - kaže direktor Rendulić.

Ministarstvo državne imovine, dodaje, uvažilo je njihove razloge, pa je sukladno članku 3. Ugovora o kupoprodaji, pozvalo kupca na izvršenje ugovornih obveza do 11. studenoga 2019. godine. Sukladno Ugovoru o kupoprodaji, tvrtka Zhongya nekretnine dužna će biti platiti i zatezne kamate. Spomenuto kinesko ulaganje trebalo bi se realizirati posredstvom CSEBE, Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije, koju vodi Rendulić. Gospođa Yu predstavila se u Hrvatskoj, pak, kao glavni investitor odnosno suvlasnica tvrtke Z-Runi. Tvrtka Zhongya nekretnine osnovana je s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a jedina je poslala ponudu za kumrovečki Hotel Zagorje, pa im ga je Vlada i prodala.

Riječ je, naime, o bivšoj partijskoj školi u Kumrovcu, a nju kineska poduzetnica želi pretvori u hotel, no spominjale su se i njezine ideje o stvaranju spomen-parka Josipu Brozu Titu. Bivša Politička škola u Kumrovcu ukupne je površine 26.285 četvornih metara, od čega je dvorište površine 20.384, a poslovna zgrada 5901 četvorni metar. Direktor Rendulić govori da već postoji idejno rješenje, te da bi, čim novac bude isplaćen, trebali početi s čišćenjem okoliša.

Zvjezdice

- Statika same zgrade u jako je dobrom stanju pa neće biti potrebe za njezinim rušenjem. Ali krovište, prozori i unutrašnjost morat će biti potpuno rekonstruirani. S tim bi počeli, prema sadašnjim planovima, na proljeće - najavljuje Rendulić. Dodaje da još ne znaju kako bi se hotel trebao zvati, ali da će u njemu sigurno biti prostor posvećen i prošlim vremenima.

- Hotel bi trebao imati četiri ili čak pet zvjezdica - najavljuje direktor Rendulić. Kineska poduzetnica Yu u hrvatskim sudskim registrima povezana je s još jednom kompanijom, Z-Run Well Ton Development, u kojoj je Rendulić također direktor, a koja je registrirana za uslugu kupnje i prodaje vlastitih nekretnina. Tvrtka je 2018. godine prijavila ukupan prihod od 20 tisuća kuna, a osnovana je s temeljnim kapitalom od također 20 tisuća kuna.

Rekonstrukciu čeka i hotel Krass

Obnovu očekuje još jedna investicija kineskih ulagača povezanih s Rendulićem, a riječ je o hotelu Krass u Krapinskim toplicama. Nakon rekonstrukcije hotel bi trebao imati stotinjak soba, novi bazen i SPA zonu te dio namijenjen rehabilitaciji.

- U sasvim novom konceptu će se otvoriti i restoran koji će upotpuniti gastro ponudu ovog mjesta poznatog kao lječilište još od davne 1868. godine - najavljuje direktor Rendulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:08