Udruživanje snaga

Toyota i Panasonic planiraju zajedničku proizvodnju baterija za električna vozila

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.1.2019. u 10:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.1.2019. u 10:26

Employees work on an assembly line of the Toyota Motor Corp's Prius hybrid car at the Tsutsumi plant in Toyota, central Japan, December 8, 2017. REUTERS/Toru Hanai - RC1FF7CBCFF0
Toru Hanai / REUTERS

Tvornica Toyote u Japanu

Japanske kompanije Toyota Motor i Panasonic sljedeće će se godine udružiti kako bi proizvodili baterije za električna vozila (EV) u nastojanju da konkuriraju kineskim rivalima, rekao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

U zajedničkom pothvatu Toyota će imati 51-postotno vlasništvo, dok će ostatak biti u vlasništvu Panasonica, a time bi se mogle osiguravati baterije i za Toyotine partnere Mazdu i Subaru, kazao je taj izvor.

Zajedničko ulaganje temeljilo bi se na sporazumu objavljenom krajem 2017. o zajedničkom razvoju baterija s većom količinom energije u prizmatskoj ćeliji.

Obje kompanije mogle bi najaviti plan o zajedničkom ulaganju još ovog tjedna, rekao je izvor.

Taj pothvat za proizvodnju baterija pomoći će Toyoti da postigne ciljanu godišnju prodaju od oko milijun baterija s nultom emisijom i vozila s gorivim ćelijama do 2030.

Također, Panasonicu će dati prednosti u vezi troškova i razmjera u proizvodnji baterija u razdoblju kad je kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology na istoj razini s dugogodišnjim liderom u toj industriji, Panasonicom, zahvaljujući brzo rastućem domaćem tržištu.