Bez barijera

Tolušić dogovara izvoz svinjskih nogica, konzervi ribe i pršuta u Kinu

Hrvatska mora sama pregovarati iako je članica EU jer Kinezi EU ne vide kao zajedničko tržište
Tomislav Tolušić i Alen Kajmović
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je u travnju ove godine u Dubrovniku na summitu na vrhu Kina+16 potpisan Protokol za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, sutra će u Kini početi 4. dijalog Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe na kojem će dvadesetak hrvatskih tvrtki predstaviti svoje mesne proizvode, ribu, med, maslinova ulja, vino, namještaj i druge proizvode.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastat će se sa zamjenikom kineskoga premijera Hu Chunhuom i pokušati ubrzati dosadašnje dugogodišnje procese odobravanja uvoznih pošiljaka. Hrvatska, naime, mora samostalno pregovarati s Kinom iako je članica EU jer Kinezi EU ne percipiraju kao zajedničko tržište.

Proizvodnja

- Prije dva mjeseca potpisali smo Protokol s kineskom stranom i otvorili mogućnost da naši mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, dobiju pristup kineskom tržištu bez ikakvih prepreka. Svaki mliječni proizvod s dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje proizvodnje koja je ukidanjem kvotnog sustava i porasta proizvodnje u EU drastično pala. Možda je nekome nevjerojatno da možemo izvoziti mliječne proizvode i meso u Kinu, ali i sad izvozimo mliječne proizvode u druge zemlje pa zašto ne i u Kinu ako to naša mliječna ili mesna industrija hoće i može. Na Ministarstvu je da ukloni izvozne barijere, i upravo to i radimo. Ovo je prilika za razvoj mliječnog sektora u Hrvatskoj - rekao nam je ministar Tolušić.

Nakon uspješno završene kineske inspekcije za mliječne proizvode krajem 2018. godine, u travnju ove godine potpisan je Protokol između Kine i Hrvatske za mliječne proizvode kako bi Dukat, Vindija, Agrolaguna i Paška sirana mogli izvoziti sireve i mliječne proizvode.

Golemo tržište

Sada je na redu izvoz svinjetine i peradi za koji su zainteresirani PIK Vrbovec, Koka, Podravka, Vajda, PPK Karlovac, MI Ravlić i Žito, koji će se i predstaviti u Kini. Dosadašnje prepreke zbog ptičje gripe i svinjske kuge u fazi su rješavanja, a upravo kuga, koja je u Kini napravila velike štete, velika je prilika za naše proizvođače svinjetine.

- Kina je golemo tržište koje pokazuje velik interes i za naše meso i ribu, naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz, a naša je mesna industrija svakako zainteresirana za izvoz. Kada bismo osigurali izvoz svinjskih nogica, glava, kostiju vrata i sličnog na kinesko tržište, gledajući samo na bazi od oko 500.000 komada svinja koje se kolju u našim najvećim klaonicama, povećali bismo izvoz u Kinu na količinu od oko 6000 tona i sedam milijuna eura, što je povećanje izvoza od 200 posto, te se izjednačili s uvozom prehrambenih proizvoda iz Kine - kaže ministar.

Kinezi su u Dubrovniku pokazali i zanimanje za uvoz svježe tune, uz konzerviranu ribu koju već uvoze. Iako se često spominje veliki uvoz kineskog meda u Hrvatsku, postoji i veliko zanimanje za izvoz našeg meda u Kinu za što su također potrebna posebna odobrenja.

- Kina predstavlja veliko i značajno tržište za trgovinu i ulaganja i zato je važno da EU osigura dobre, stabilne i pravedne trgovinske odnose s Kinom, usprkos brojnim izazovima - zaključuje Tolušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:46