Skok predsezone

Tko kaže da turistički promet pada? Dubrovnik je rekorder već na samom početku sezone

Dobre turističke rezultate , 15 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, bilježimo ove godine u odnosu na razdoblje od siječnja do travnja lani
Turisti na Srđu
 Niksa Duper / CROPIX

Nakon razočaravajućih brojki o padu turističkog prometa u ožujku u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najnoviji podaci o broju turista na Jadranu u travnju pokazuju dvoznamenkasto povećanje.

Iako će cjeloviti turistički podaci o ovogodišnjem uskrsnom vikendu biti dostupni tek danas, već dosadašnja travanjska statistika, koju je Jutarnji list pribavio od Hrvatske turističke zajednice, pokazuju kako je travanj, za razliku od ožujka, ove godine obilježio značajan iskorak te najavio dobru predsezonu i sezonu.

Strani posjetitelji

Naime, nakon što smo u ožujku ove godine, za razliku od prošle, zabilježili pad u broju noćenja stranih turista od čak 9,7 posto, statistika HTZ-a pokazuje da u razdoblju od 1. do 22. travnja, u odnosu na 2018., bilježimo rast broja dolazaka od 32, kao i noćenja od 32 posto, a neke destinacije, poput Dubrovnika, u prva su tri tjedna travnja zabilježile rast broja dolazaka gostiju od čak 53 posto.

Dobri rezultati, poručuju iz HTZ-a, posljedica su ponajprije snažnog turističkog prometa s glavnih stranih emitivnih tržišta, potaknutog uskrsnim blagdanima, a brojke pokazuju da je Hrvatsku tijekom travnja posjetilo ukupno 572.744 stranih posjetitelja koji su u tom istom mjesecu ostvarili milijun i 651.000 noćenja.

Domaćih turista bilo je pak manje, ukupno 121.903 dolaska, te malo iznad 303.000 noćenja.

Trend povećanja

Najveći dio noćenja u travnju pritom se, logično, odnosi na hotelski smještaj, u kojem je ostvareno milijun i 127.000 noćenja, odnosno 58 posto ukupnog broja noćenja, a sami hoteli, barem kad su u pitanju travanjski rezultati, mogu trljati ruke s obzirom na to su u dolascima zabilježili rast broja gostiju od 23 posto, dok su noćenja u porastu za 21 posto.

Budući da su ove godine uskrsni blagdani na kraju travnja, turistički ih radnici smatraju i službenim početkom ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj. No, prije Uskrsa, turisti su u travnju krenuli prema Jadranu. Ove godine u mnogo većem broju negoli prošle godine. Tako, primjerice, Zračna luka Dubrovnik očekuje porast broja putnika od 23, Zračna luka Split od 10, a Zračna luka Zadar od čak 40 posto. U ovoj potonjoj u travnju je već uspostavljeno 15 novih avionskih linija, što se značajno osjetilo na porastu broja putnika.

Prema riječima Mate Melvana, voditelja Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split, prema posljednjim ažuriranim podacima na 15. travnja bilježi se kumulativno povećanje broja putnika od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trend povećanja u travnju za prvih 15 dana je oko 10 posto. - Teško je komentirati povećanje za uskrsne blagdane jer je Uskrs prošle godine bio 1. travnja, ali je povećanje sigurno i ono se kreće između 5 i 10 posto. Zato je ovaj kumulativni pokazatelj možda realniji - napominje Melvan.

Zračna luka Split ove godine očekuje oko 3,3 milijuna putnika, što će biti povećanje za nešto manje od deset posto u odnosu na prošlu godinu, kada su u njoj primili 3,12 milijuna putnika. - Više ne mogu očekivati dvoznamenkasti rast jer se neke destinacije ponovno vraćaju, ali mi smo zadovoljni ovim rastom. Sada je svaki postotak povećanja značajan jer smo dosegnuli veliku bazu. Već smo dostigli respektabilne brojke - pojašnjava Melvan.

Vodeće destinacije

Iako je nezahvalno uspoređivati podatke od prošlogodišnjeg Uskrsa, koji je bio 1. travnja, s ovogodišnjim, podaci o povećanju prometa na autocestama i u zračnim lukama ipak ukazuju na veće zanimanje za našu zemlju ovih uskrsnih blagdana. Tako je, prema podacima MUP-a, na Veliki petak, početak uskrsnih blagdana, u Hrvatsku ušlo 189.425 stranih državljana, a prošle godine njih 132.944. Već tradicionalno, najviše je stranaca u Hrvatsku ušlo automobilima, pa svi upravitelji ovog Uskrsa bilježe veći promet nego prošlog. Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb bilježe povećanje prometa od 24,6 posto, na Istarskom ipsilonu promet je bio veći oko 23 posto, a na autocesti Zagreb - Macelj oko 20 posto.

Uspoređujući subotu, 20. travnja, s prošlogodišnjom uskrsnom subotom, posebno zadovoljni mogu biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čija Turistička zajednica bilježi rast u dolascima od 25, a u noćenjima čak od 59 posto. Na uskrsnu je subotu ove godine u Dubrovniku noćilo čak 57 posto više gostiju nego na isti dan lani.

Iz HTZ-a pritom napominju da dobre turističke rezultate bilježimo i na razini cijele ove godine, i to 15 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u odnosu na razdoblje od siječnja do travnja prošle godine.

Vodeće destinacije, poručuju, zasad su Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split i Poreč.

Usporedba: Uskrsni praznici2018./2019.

Promet na autocestama

24,6 posto povećanje prometa na autocestama HAC-a i ARZ-a

23 posto povećanje prometa na Istarskom ipsilonu

20 posto povećanje na autocesti Zagreb - Macelj

Promet u zračnim lukama u travnju

23 posto povećanje broja putnika Zračne luke Dubrovnik

10 posto povećanje broja putnika Zračne luke Split

40 posto povećanje broja letova Zračne luke Zadar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:42