Forbesova lista

Tko je ove godine najviše zaradio i izgubio? Zuckerbergu isparilo 18,7 milijardi dolara

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.12.2018. u 12:33

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

28.12.2018. u 12:33

Joshua Roberts / Miguel Vidal / Christian Hartmann / Reuters

Jeff Bezos, Amancio Ortega, Mark Zuckerberg

Što zbog Brexita, što zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, 2018. je za mnoge investitore bila blago rečeno turbulentna pa su nesigurnosti na tržištima uzrokovali smanjenje bogatstava nekih milijardera. Stoga je Forbes napravio listu onih koji su najviše zaradili i izgubili u ovoj godini.

Najvećim je gubitnikom na svijetu proglašen Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka, koji na svojoj ne baš laskavoj tituli može zahvaliti skandalu vezanom uz povredu privatnosti korisnika te društvene mreže.

S druge strane, šef Amazona Jeff Bezos definitivni je ovogodišnji pobjednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara u samo godinu dana te je njegova trenutna vrijednost 126,2 milijarde dolara.

Zajedno su deset najvećih svjetskih pobjednika 2018. na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbes, to je ništa u usporedbi s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

 

Pobjednici

1. Jeff Bezos (Amazon)

+ 27,9 milijardi dolara

Neto vrijednost: 126,2 milijarde dolara

Amazon je ovu godinu odlučio iskoristiti da proširi svoje poslovanje na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija te je uspio postići rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sjedišta u New Yorku te Arlingtonu u Virginiji.

U rujnu su Amazonove dionice dosegle najveću cijenu u povijesti kompanije te, iako su odonda pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 posto većima nego lani.

2. Tadashi Yanai (Uniqlo)

+ 7 milijardi dolara

Neto vrijednost: 27,1 milijarda dolara

Dionice modnog lanca Uniqlo-a japanskog milijardera skočile su trećinu od početka ove godine, a međunarodna je prodaja tog brenda po prvi put premašila domaću prodaju.

3. Vagit Alekperov (Lukoil)

+ 4,6 milijardi dolara

Neto vrijednost: 19,5 milijardi dolara

Naftna kompanija Lukoil, u kojoj je Alekperov izvršni direktor, u 2018. je prijavila velik rast profita zbog dizanja cijena nafte i plina te slabljenju ruskog rublja pa je Lukoil ove godine zabilježio 29 posto više cijene dionica.

4. Rupert Murdoch (21st Century Fox)

+ 4,6 milijardi dolara

Neto vrijednost: 19,3 milijarde dolara

Iako su dionice Murdochove News Corp. koja posjeduje The Wall Street Journal i New York Post pale gotovo 26 posto u 2018., dionice njegova najvećeg vlasništva, 21st Century Foxa, skočile su nevjerojatnih 42 posto prije spajanja s Disneyem koje će biti izvršeno u potpunosti u prvoj polovici 2019.

9. Bill Gates (Microsoft)

+ 2,9 milijardi dolara

Neto vrijednost: 93,9 milijardi dolara

Prije nego što ga je Bezos svrgnuo s trona ranije ove godine, Gates je godinama bio najbogatiji čovjek Amerike. No, osnivač Microsofta i dalje zarađuje veliku svotu novaca na rastućim dionicama kompanije iako je prije četiri godine odstupio s mjesta izvršnog direktora i prodao velik dio svojeg udjela u Microsoftu.

10. Elon Musk

+ 2,8 milijardi dolara

Neto vrijednost: 22,5 milijardi dolara

Iako su Muskovi twitovi čelniku Tesle uzrokovali mnogo problema, dionice proizvođača električnih automobila ove su godine porasle što se može zahvaliti prodaji popularnog Model 3 automobila kompanije. Uz to, Musk je i većinski vlasnik SpaceX-a, kompanije koja je izvor gotovo polovice ovogodišnje zarade milijardera.

Gubitnici

1. Mark Zuckerberg (Facebook)

- 18,7 milijardi dolara

Neto vrijednost: 52,5 milijardi dolara

Samo dan nakon što je Facebook prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromjesečju u srpnju, dionice kompanije strmoglavile su se za 19 posto i tako izbrisale 15,4 milijarde dolara Zuckerbergova bogatstva. Kada se tomu doda ispitivanje Kongresa zbog korištenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže te saznanje da je Facebook platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Georgeu Sorosu, ne čudi što se Zuckerberg našao na prvom mjestu ove liste.

2. Amancio Ortega (Inditex)

- 16,2 milijarde dolara

Neto vrijednost: 59,6 milijardi dolara

Modni lanac Inditex, najpoznatiji po brendovima Zara, Bershka i Massimo Dutti, zabilježio je usporeni rast ove godine, a smanjenju bogatstva osnivača kompanije doprinio je i pad cijena dionica uzrokovan lošim poslovnim izvješćima.

3. Georg Schaeffler (Schaeffler Auto)

- 14 milijardi dolara

Neto vrijednost: 12,4 milijarde dolara

Schaeffler Auto prije deset je godina preuzeo njemačku kompaniju Continental AG, a ovogodišnji pad prodaje automobila u Europi i Kini očigledno je utjecao na tog proizvođača guma i autodijelova. U studenom je Continental objavio ovogodišnji rast prodaje od samo jedan posto (usporedbe radi, u 2017. je taj rast iznosio 8,5 posto), a dionice kompanije su se tijekom godine strmoglavile za čak 46 posto.

4. Ma Huateng (Tencent)

- 10, 1 milijarda dolara

Neto vrijednost: 35,1 milijarda dolara

Nekadašnji najbogatiji čovjek Kine i čelnik internetskog giganta Tencenta smanjenje svog bogatstva duguje padu profita i cijena dionica te kompanije za 25 posto u 2018.

5. Carlos Slim Helú (America Móvil)

- 9,3 milijarde dolara

Neto vrijednost: 56, 8 milijardi dolara

Jačanje američkog dolara naštetilo je rastućim tržištima i valutama u Latinskoj Americi gdje je Heluova America Móvil najveća telekompanija. Dionice te tvrtke ove su godine pale 19 posto.