Svjetska tržišta

Tehnološki sektor i dalje pod pritiskom, cijene dionica društvenih mreža i dalje u padu

Dow Jones ojačao je 20 bodova ili 0,08 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom, jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog mogućih novih regulacija, a ulagači su oprezni i zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 20 bodova ili 0,08 posto, na 25.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 2.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7.922 boda. Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica nastavka pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Jučer je taj sektor ponovno skliznuo više od 1 posto, nakon što je dan prije potonuo 1,5 posto. Pritom su cijene dionica društvenih mreža Facebooka, Snapa i Twittera pale između 2,8 i 5,9 posto. Te su se dionice našle pod pritiskom u srijedu, kada su čelnici tih društvenih mreža u Kongresu odgovarali na pitanja zastupnika o navodnom cenzuriranju poruka konzervativnih zastupnika. Uz to, američko ministarstvo pravosuđa poručilo je da će s državnim odvjetništvom održati sastanak o tome da li društvene mreže „namjerno sprječavaju slobodnu razmjenu ideja”.

Oštro su jučer pale i cijene dionica proizvođača čipova, što je posljedica procjena da cijene poluvodiča ubuduće neće tako brzo rasti kao dosad.

Zbog toga su cijene dionica Microna i KLA-Tencorea potonule više od 9 posto, dok je SE indeks proizvođača čipova skliznuo 2,7 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što istječe rok do kojega bi predsjednik SAD-a Donald Trump trebao odlučiti hoće li uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. U srijedu je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju. Peking je, pak, poručio da će, kao i dosad, morati uzvratiti.

„Ulagači čekaju jasniju sliku. Iduća runda uvođenja carina mogla bi započeti već sutra”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,87 posto, na 7.318 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,71 posto, na 11.955 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.243 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale sedmi dan zaredom, zaronivši na najniže razine u 14 mjeseci, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:42