Svjetska tržišta

Tehnološki sektor i dalje pod pritiskom, cijene dionica društvenih mreža i dalje u padu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 8:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 8:42

(180402) -- NEW YORK, April 2, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, April 2, 2018. U.S. stocks ended lower on Monday, the first trading day in April, as worries about trade issues and a sharp decline in the technology sector weighed on the market., Image: 367600765, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom, jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog mogućih novih regulacija, a ulagači su oprezni i zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 20 bodova ili 0,08 posto, na 25.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 2.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7.922 boda. Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica nastavka pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Jučer je taj sektor ponovno skliznuo više od 1 posto, nakon što je dan prije potonuo 1,5 posto. Pritom su cijene dionica društvenih mreža Facebooka, Snapa i Twittera pale između 2,8 i 5,9 posto. Te su se dionice našle pod pritiskom u srijedu, kada su čelnici tih društvenih mreža u Kongresu odgovarali na pitanja zastupnika o navodnom cenzuriranju poruka konzervativnih zastupnika. Uz to, američko ministarstvo pravosuđa poručilo je da će s državnim odvjetništvom održati sastanak o tome da li društvene mreže „namjerno sprječavaju slobodnu razmjenu ideja”.

Oštro su jučer pale i cijene dionica proizvođača čipova, što je posljedica procjena da cijene poluvodiča ubuduće neće tako brzo rasti kao dosad.

Zbog toga su cijene dionica Microna i KLA-Tencorea potonule više od 9 posto, dok je SE indeks proizvođača čipova skliznuo 2,7 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što istječe rok do kojega bi predsjednik SAD-a Donald Trump trebao odlučiti hoće li uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. U srijedu je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju. Peking je, pak, poručio da će, kao i dosad, morati uzvratiti.

„Ulagači čekaju jasniju sliku. Iduća runda uvođenja carina mogla bi započeti već sutra”, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,87 posto, na 7.318 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,71 posto, na 11.955 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.243 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale sedmi dan zaredom, zaronivši na najniže razine u 14 mjeseci, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.