Svjetska tržišta

Tehnološki sektor bilježi pad cijena dionica na Wall Street, ulagači i dalje na oprezu

Osim Twittera i Facebooka, jučer su pale i cijene dionica brojnih drugih tehnoloških kompanija
Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 oslabio, što je posljedica oštrog pada tehnološkog sektora jer su se zbog strahovanja ulagača od novih regulacija pod pritiskom našle dionice društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter.

Dow Jones ojačao je 22 boda ili 0,09 posto, na 25.974 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 2.888 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 7.995 bodova. S&P 500 i Nasdaq indeks nedavno su dosegnuli najviše razine u povijesti, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru. No, jučer je pad upravo tog sektora najviše pritisnuo oba ta indeksa. S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je 1,5 posto, dok je indeks potrošačkog sektora, koji uključuje dionicu Amazon.coma, skliznuo 1,1 posto.

Pritisak na tehnološki sektor posljedica je pada cijena dionica Twittera za više od 6, a Facebooka za više od 2 posto nakon što su čelnici tih društvenih mreža u Kongresu odgovarali na pitanja zastupnika o navodnom cenzuriranju poruka konzervativnih zastupnika.

Uz to, američko ministarstvo pravosuđa poručilo je da će s državnim odvjetništvom održati sastanak o tome da li društvene mreže „namjerno sprječavaju slobodnu razmjenu ideja”, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump optužio društvene mreže za uplitanje u nadolazeće izbore za Kongres, rekavši da su "super liberalne".

Osim Twittera i Facebooka, jučer su pale i cijene dionica brojnih drugih tehnoloških kompanija, uključujući Alphabet, krovnu kompaniju Googlea, Snap, Amazon, Microsoft, Netflix...

„Te su kompanija postale vrlo istaknute, što izaziva preispitivanje dijela regulatora i zakonodavaca. Te kompanije ostat će tržišni lideri, no predstavljaju i potencijalni rizik”, kaže John Carey, direktor tvrtke Amundi Pioneer Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog moguće eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

U četvrtak istječe rok do kojega bi predsjednik Trump trebao odlučiti hoće li uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a jučer je poručio kako Sjedinjene Države još nisu spremne za dogovor s Kinom, ali da se pregovori nastavljaju.

Unatoč nastojanjima Trumpa da SAD povećaju izvoz, a smanje uvoz, jučer objavljeni podaci pokazali su da je trgovinski deficit SAD-a u srpnju dosegnuo najvišu razinu u pet mjeseci, što bi, kažu analitičari, moglo navesti Bijelu kuću da agresivnije nastavi s politikom „Amerika prva” u međunarodnoj trgovini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1 posto, na 7.383 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,39 posto, na 12.040 bodova, a pariški CAC 1,54 posto, na 5.260 bodova.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale šesti dan zaredom, dok je dolar prema košarici valuta oslabio u opreznom trgovanju jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:23