Bolnica u Alžiru ih košta

Tehnika predala papire za pokretanje predstečajne zbog aktiviranja bankarskih garancija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.8.2018. u 12:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.8.2018. u 12:26

Zagreb, 040213.
Branimirova ulica.
Zgrada Prve hrvatske tvornice ulja. Taj impresivni objekt koji je pod zastitom kao spomenik kulture, a koji je u prilicno derutnom stanju, u vlasnistvu je tvrtke Tehnika d.d. koja ju je trebala obnoviti. Umjesto da ta tvornica uljepsa izgled kvarta, poderana cerada koja je pokrivala skele na procelju zgrade, cini upravo suprotno.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
davor Pongračić / CROPIX

Tehnika je trebala obnoviti zgradu Prve hrvatske tvornice ulja

Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je u četvrtak da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", navodi se u priopćenju Tehnike koju je potpisao glavni direktor Zlatko Sirovec.   

Tehnika je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, ali je ovaj tjedan alžirski investitor jednostrano i, kako je stajalo u Ingrinom izvješću, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za taj projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.    

Temeljni ugovor za izgradnju tog medicinskog objekta zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, stoji u obavijesti Ingre. 

Budući da su u istom razdoblju alžirski investitori na sličan način raskinuli ugovore i s ostalim stranim, prvenstveno europskim, izvođačima, u ovotjednom priopćenju Ingra smatra da je djelovanje alžirskog investitora politički čin koji onemogućuje realizaciju njezinih prava i interesa u okviru investicijskog projekta.

Trgovina dionicama Tehnike obustavljena je u četvrtak u 8,57 sati, zbog obavijesti izdavatelja o predanom zahtjevu za pokretanje predstečajnog postupka, a obustava će trajati do 11,30 sati.