Konferencija HBOR-a

Tamara Perko: 'Do kraja godine pokrenut će se prvi hrvatski venture capital fond'

HBOR-u u pokretanju venture capital fonda pomaže Europska investicijska banka
Konferencija HBOR-a u Dubrovniku: Vazil Hudak, Gabrijela Žalac, Zdravko Marić, Tamara Perko
 Tonči Plazibat / CROPIX

Prvi hrvatski pravi venture capital fond, koji bi trebao osiguravati novac ponajprije startupima, trebao bi zaživjeti do kraja ove godine, najavila je danas Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

HBOR-u u pokretanju venture capital fonda pomaže Europska investicijska banka (EIB) i trenutno se nalazi u fazi odabira društva za upravljanje fondovom. Venutre capital fond, kazala je Perko novinarima, trebao bi biti "težak" oko 40 milijuna eura, od čega će za ulaganja biti namijenjeno 25 milijuna.

U sljedećoj godini namjera je HBOR-a da pokrene i equity fond. Taj bi fond trebao raspolagati s oko 70 milijuna eura, a namijenjen bi bio svim poduzetnicima kojima treba kapital. Pokretanje venture capital i equity fonda posljedica je analiza koje je naparavio HBOR, a koje pokazuju da na hrvatskom tržištu postoji potreba za takvim fondovima.

Osim tih fonodva, kazala je Perko na 17. HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza, koja se danas održava u dubrovačkom hotelu Valamar Dubrovnik President, u fokusu rada HBOR-a su i fondovi EU-a, te poticanje hrvatskoga izvoza.

- Nezadovoljstvo i gunđanje je dobro, no treba biti pošten i reći kada nešto dobro napravimo - poručila je Perko, ukazavši na jačanje hrvatskoga izvoza posljednjih godina.

Jačanjem izvoza zadovoljn je i Zdravko Marić, ministar financija, koji je također bio na otvorenju HBOR-ove koneferencije. Marić se posebno pohvalio dovođenjem u red javnih financija.

- Danas je stanje u javnim financijama znatno bolje nego prije tri godine. Prije tri godine iz proračuna smo plaćali 12 milijardi kuna samo za kamate, a sada je taj iznos sveden na 9,7 milijardi. To je i dale puno, ali trend je dobar - istaknuo je Marić.

Dodao je i kako Hrvatska već tri godine zaredom smanjuje razinu javnoga duga, a državna je blagajna ove godine u plusu. Iako ministar financija smatra kako ne možemo bit zadovoljni stopom gospodarskog rasta od oko tri posto, već treba raditi na njenom povećanju, ističe kako je gospodarski rast u Hrvatskoj danas na znatno zdravijim temeljima nego prije recesije.

Upozorio je, međutim, na opasnost od negativnih demografskih kretanja, ali i na zbivanja na međunarodnoj sceni, koja se odražavaju i na nas. Unatoč tome, Marić je istaknuo kako hrvatska gospodarska politika još uvijek ima dosta manevarskog prostora da neutralizira rast kamata na svjetskom tržištu.

HBOR-ova konferencija u Dubrovniku okupila je nekoliko stotina sudionika iz svijeta financija, kako iz Hrvatske, tako i iz inozmestva. Osim Zdravka Marića, od članova Vlade tu je i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Na konferenciji sudjeluje i Anton Kovačev, šef zagrebačkog Ureda EIB-a.

Pomoć Uljaniku ne smije za posljedicu imati gubitak novca, kao do sada

HBOR je spreman pomoći u restrukturianju Uljanika ako to od njega zatraži Vlada, no to ne može biti na način na koji se dosad pomagalo škverovima, a koji je za posljedicu imao gubitak novca, kazala je Tamara Perko novinarima na marginama konferencije u Dubrovniku. No, upozorila je da se pomoć ne može davati samo za, primjerice, plaće jer u Uljaniku curi na sve strane.
Dodala je kako u HBOR-u još nisu vidjeli Program restrukturiranja Uljanika, a upozorila je i da on mora imati smisla i biti složen tako da omogućava povrat novca koji se ulaže u škverove. Izloženost HBOR-a Uljaniku i 3. maju je velika, priznala je Perko, no nije željela govoriti o konkretnim iznosima. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:19