Neobičan slučaj

Talijanski bankar premještao novac s računa bogatih klijenata na račune onih siromašnih

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.10.2018. u 9:12

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.10.2018. u 9:12

Banker looking into a modern building, Image: 43176966, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Ilustracija, bankar

Bankar Gilberto Baschiera sa sjeveroistoka Italije odlučio je djelovati kao suvremeni Robin Hood te je “premjestio” milijardu dolara s računa svojih bogatih klijenata na račune onih siromašnih, piše The Guardian.

Ideju je dobio još 2009. u vrijeme financijske krize kada mu je lokalac došao u poslovnicu tražeći kredit za koji nije zadovoljavao uvjete. No, Baschiera se nad njime sažalio te je na njegov račun premjestio novac jednog od svojih bogatih klijenata, čime je lokalac postao kreditno sposoban. Budući da se dobre vijesti daleko čuju, ubrzo su ga i drugi ljudi iz talijanskog gradića Forni di Sopra (u blizini Udina) počeli tražiti pomoć. Bankar je računao da će mu njegovi klijenti vratiti novac, no kako neki to nisu učinili, njegovi su zaposlenici otkrili što radi i prijavili ga vlastima. Baschiera je optužen za pronevjeru i prijevaru te je osuđen na dvije godine u zatvoru. Ipak, budući da mu je to prvi prijestup, neće morati odslužiti to vrijeme.

No, priča Gilberta Baschiere nije dobila sretan kraj. Osim što je ostao bez posla, bankar je postao i beskućnikom jer mu je policija zaplijenila kuću.

- Samo sam htio pomoći ljudima koji nisu mogli dobiti kredit. Ništa nisam uzeo sebi i bio bih vratio sav taj novac. Uvijek sam vjerovao da naš posao nije samo štititi štediše, već i pomoći onima kojima je pomoć potrebna – objasnio je svoje akcije sada nezaposleni bankar.