Skupi napad

Tajvanska tvrtka, proizvođač procesora za iPhone, zbog virusa najavio kašnjenja u isporuci

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.8.2018. u 12:31

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.8.2018. u 12:31

An Apple staff member demonstrates a new iPhone X during a presentation for the media in Beijing, China October 31, 2017. REUTERS/Thomas Peter - RC1B10D1A9C0
Thomas Peter / REUTERS

Ilustracija, iPhone X

Proizvođač čipova za iPhone, tajvanska tvrtka TSMC pogođena je opasnim računalnim virusom u petak, otkrili su iz tvrtke. Virus se ubrzo proširio cijelom računalnom mrežom, a uzrokovat će i kašnjenje u isporukama nekih proizvoda kao i mogući gubitak za tu tajvansku tvrtku do 257 milijuna dolara u prihodima, piše CNN.

Iz TSMC-a nisu otkrili detalje “zaraze”, ali kao izvor infekcije naveli su “grešku u procesu instalacije softvera za novi alat”. Otklonili su sumnje da su povjerljive informacije ugrožene, a sustav su vratili u normalu već u nedjelju.

Inače, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) glavni je proizvođač procesora za Appleove uređaje iPhone i iPAD. Također, proizvođači su čipova za kompanija poput Qualcomma ili Nvidia.

Iako su upozorili da će doći do kašnjenja u isporuci nekih proizvoda, prema pisanju Reutersa, lansiranje novih iPhonea, X Plus i 9, neće biti ugroženo, a utjecaj na isporuku čipova bit će "ograničen", točna je formulacija iz priopćenja TSMC-a.

- Opskrbni lanac pripremljen je za moguće incidente. Iz tog razloga proizvodi se višak čipsetova u početnoj fazi proizvodnje – stoji u priopćenju TSMC-a.

Priznali su i mogući gubitak od 3 posto prihoda u kvartalnom prihodu. Optimistične projekcije od 8,5 milijardi dolara sada će morati regulirati i eventualne zaostatke nadoknaditi u idućem kvartalu.

- Dugoročno, povjerenje u TSMC sada je poljuljano, ali teško je prognozirati sve efekte – komentirao je Mark Li, analitičar u Stanford C. Bernstein, tvrtki za istraživanje tržišta.