Legendarni Gibson

Svjetski poznati proizvođač gitara bankrotirao zbog duga od 500 milijuna dolara

Tvrtka Gibson do rujna mora restrukturirati poslovanja i izaći iz bankrota
I Slash iz Guns N Rosesa obožava Gibson gitare
 Profimedia, TEMP Rex Features

Jedan od najpoznatijih proizvođača električnih gitara, tvrtka Gibson, zatražio je pokretanje bankrota zbog velikog duga i lošeg poslovanja. Tvrtka već neko vrijeme posluje s čak 500 milijuna dolara duga koji je, kako prenosi Reuters, nastao zbog akvizicije proizvođača elektroničke opreme izvan granica Amerike.

Kako bi vratili staru slavu i ponovo podigli tvrtku na noge, u Gibsonu navode kako će prekinuti prekooceansko poslovanje te će se vratiti starom biznisu, proizvodnji legendarnih gitara i prateće audioopreme poput KRK, Cerwin Vega i Stanton slušalica te zvučnika i okretnica za profesionalne i amaterske glazbenike.

'Taj će proces biti praktički nevidljiv korisnicima koji se i dalje mogu pouzdati u to da će im Gibson pružiti neusporedive proizvode i usluge kupcima", rekao je Henry Juszkiewicz, glavni izvršni direktor u Gibsonu.

Također, najavljeno je restrukturiranje unutar tvrtke kako bi, prema planu, iz bankrota izašli 24. rujna. To znači da će Gibsonovi partneri, prema kojima imaju dug, Silver Point Capital, Melody Capital Partners LP i fondovi koji su povezani s KKR Credit Advisorsom, taj isti dug zamijeniti za vlasnički udio u tvrtki.

Gibson navodi kako je prodaja njihovih gitara u prošlog godini dosegla iznos od 122 milijuna dolara, uz impresivan podatak da su prodali više od 170 tisuća gitara u 80 zemalja.

Proizvodnja Gibsonovih električnih gitara još uvijek se odvija u Nashvilleu i Memphisu gdje je i davne 1894. godine i započela proizvodnja, a tijekom godina otvorili su tvornicu akustičnih gitara u Montani. Gibsonove gitare koristili su slavni svjetski glazbenici poput Elvisa Presleya, Erica Claptona, Johna Sykesa, a daleko najpoznatija Gibsonova gitara je Les Paul gitara koja je dobila ime po 'ocu električne gitare' Lesu Paulu - nju su svirali su glazbenici poput Billyja Gibbonsa iz grupe ZZ Top, Slasha, Jimmyja Pagea, Garyja Moorea i mnogih drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03