Trgovinske napetosti

Svjetske burze u padu zbog sve većih tenzija između država i sporijeg rasta Kine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2018. u 8:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2018. u 8:26

A board on the floor of the NYSE shoes the DOW down over 400 points before the closing bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on June 25, 2018. The Dow shed 328 points and was down almost 500 points at one point in the day. Photo by /UPI, Image: 376029263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica potonule više od 1 posto jer su ulagači, osim zbog trgovinskih napetosti i rasta kamata u SAD-u, zabrinuti zbog tenzija između SAD-a i Saudijske Arabije, ali i Europske komisije i Italije.

Dow Jones skliznuo je 327 bodova ili 1,30 posto, na 25.379 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,40 posto, na 2.768 bodova, a Nasdaq indeks 2,14 posto, na 7.485 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer pale, više od 2 posto, cijene dionica u tehnološkom i potrošačkom sektoru, a samo su komunalni i nekretninski, koji se smatraju defenzivnima, izbjegli gubitke.

„Razlog su tome uobičajeni sumnjivci - trgovinski rat između SAD-a i Kine te rast kamata Feda”, kaže Brendan Erne, direktor u tvrtki Personal Capital.

Dan prije objavljen je zapisnik sa sjednice Feda u rujnu, koji je pokazao da su čelnici američke središnje banke suglasni po pitanju daljnjeg postupnog povećanja ključnih kamatnih stopa.

U rujnu je Fed povećao te stope po treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova i signalizirao da se može očekivati daljnje povećanje kamata u prosincu.

Osim toga, Fed očekuje da će iduće godine trebati povećati kamate još u tri navrata, a potom još jednom u 2020. godini jer američko gospodarstvo snažno raste, što bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

Mogućnost agresivnog povećanja kamata Feda dodatno unosi nesigurnost na ionako nesigurno tržište zbog zabrinutosti ulagača u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine te usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Dodatno su toj nesigurnosti jučer pridonijele tenzije između SAD-a i Saudijske Arabije zbog nestanka saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Khashoggija.

Sumnja se da je taj kritičar saudijske vlasti ubijen, a ako se dokaže da su saudijske vlasti umiješane u to, Washington bi mogao nametnuti sankcije Saudijskoj Arabiji, što bi moglo izazvati pad izvoza nafte iz te zemlje i rast cijena energenata.

Uz to, Europska komisija jučer je upozorila Italiju kako njezini planovi o povećanju proračunskog deficita u idućim godinama predstavljaju "nezapamćeno" kršenje propise eurozone po pitanju proračuna.

Talijanska vlada planira proračunski deficit u idućoj godini od 2,4 posto BDP-a, što je, doduše, manje od maksimalno dopuštenih 3 posto, no prijašnja vlada obećala je znatno smanjenje deficita kako bi se smanjio golemi javni dug koji doseže 130 posto BDP-a.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.026 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,07 posto, na 11.589 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.116 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, rasta kamata u SAD-u i tenzija između Europske komisije i Italije.