Stanje na burzama

Svjetska tržišta: Wall Street nadoknadio dio gubitaka, azijski ulagači oprezni zbog Trumpa

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju jačanju blagdanske potrošnje, što bi trebalo pozitivno utjecati na dionice u trgovačkom sektoru. Dow Jones ojačao je 354 boda ili 1,46 posto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2.673 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 7.081 bod.

Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka.

Najviše su, u prosjeku 3,1 posto, porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Amazon.coma za 5,3 posto, jer se ulagači nadaju snažnom rastu potrošnje za vrijeme 'Cyber ponedjeljka'. Prema procjenama, potrošnja bi na taj dan u SAD-u trebala dosegnuti rekordnih 7,8 milijardi dolara.

Tehnološki sektor ponovo skočio

'Crni petak' i 'Cyber ponedjeljak' označavaju početak potrošnje uoči božićnih blagdana, a nakon dobrih prvih rezultata ulagači se nadaju jačanju potrošnje. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a predvodio je, uz trgovački, i tehnološki sektor.

Taj je sektor godinama predvodio po rastu cijena na tržištu, no posljednjih je tjedana pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, jučer je tehnološki sektor skočio 2,3 posto. Snažno su, u prosjeku 1,7 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su se cijene nafte ponešto oporavile nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, od početka listopada cijene su nafte pale oko 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana. Jučer su, pak, cijene nafte porasle gotovo 3 posto, što je podržalo rast cijena dionica u energetskom sektoru.

Nema popuštanja trgovinskih napetosti

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 7.036 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 11.354 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.994 boda.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no trguje se suzdržano jer se čini da nema popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, čime je nadoknađen dio gubitaka od prošloga tjedna. To se zahvaljuje nadi ulagača da će podaci o prodaji za vrijeme 'Crnog petka' i 'Cyber ponedjeljka' pokazati da se može očekivati snažan rast potrošnje u SAD-u uoči božićnih blagdana.

Trumpov pesimizam

No, trguje se oprezno jer je u intervjuu Wall Street Journalu predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će nastaviti s procedurom povećanja carina sa sadašnjih 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti 200 milijardi dolara. Trump je kazao da je malo vjerojatno da će prihvatiti kineski zahtjev da se suzdrži od tog povećanja carina planiranog za 1. siječnja iduće godine.

Zbog toga su splasnule ionako mršave nade da će Trump i kineski predsjednik Xi Jinping postići dogovor već krajem ovoga tjedna na sastanku u Argentini na marginama sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Ipak, ulagači se nadaju da je moguć dogovor o smanjenju tenzija dok traju daljnji pregovori o trgovinskim pitanjima.

„Trumpov pesimizam o napretku u pregovorima s Kinom mogao bi zaustaviti oporavak tržišta. Ulagačima su preostale samo mršave nade da će sastanak Trumpa i Xia u Argentini donijeti neki napredak”, kaže Sean Callow, analitičar u Westpacu.

Ulagači su oprezni i zbog znatnih oscilacija cijena nafte. Nakon što je jučer skočila gotovo 3 posto, cijena barela na američkom tržištu skliznula je jutros 40-ak centi, na 51,20 dolara

Dolar blago ojačao

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio oko 35 centi, na 60,10 dolara. Jučerašnji skok cijena nafte većina analitičara smatra samo korekcijom nakon oštrog pada cijena sedam tjedana zaredom.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, od početka listopada cijene su nafte pale oko 30 posto i zaronile na najniže razine u više od godinu dana.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,96 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 113,20 na 113,45 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1330 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05