Stanje na tržištima

Svjetska tržišta: na Wall Streetu Dow Jones ojačao, S&P i Nasdaq oslabili

Nasdaq indeks jučer je osjetno skliznuo jer je zaustavljen rast cijena dionica u tehnološkom sektoru
Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones porastao, dok je S&P 500 oslabio, kao i Nasdaq indeks jer je zaustavljen višednevni rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, a trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti i mogućeg zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 95 bodova ili 0,38 posto, na 25.241 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,07 posto, na 2.770 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 7.635 bodova.

Nakon što je tri dana zaredom dosezao rekordne razine, Nasdaq indeks jučer je osjetno skliznuo jer je zaustavljen rast cijena dionica u tehnološkom sektoru.

S&P indeks tog sektora izgubio je 1,1 posto, nakon što je šest dana neprestano jačao i dosezao rekordne razine. Najviše su jučer u tom sektoru pale cijene dionica Microsofta i Facebooka, oko 1,6 posto.

Na tržištu vlada oprez jer će se na predstojećem summitu Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava razgovarati o trgovinskim pitanjima, nakon što je Washington uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz Meksika, Kanade i EU-a.

Meksiko i Kanada već su uzvratili protumjerama, a isto je najavila i EU.

- Ulagači su oprezni uoči sastanka G7, koji su obično neutralni za tržište. No, ovoga puta taj će sastanak biti pažljivo praćen zbog trgovinskih pitanja - kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. lipnja, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u ožujku. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

- Idućega tjedna zasjedaju čelnici Feda i Europske središnje banke, a oba su sastanka važna za daljnji smjer tržišta - kaže Krosby.

Peter Praet, glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB), kazao je polovicom tjedna da je zbog snažnog rasta središnja banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim razinama.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sjednici idućega tjedna progovoriti o ukidanju poticajnog programa kupnje obveznica.

A to bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 7.704 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.811 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 5.448 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:11