Ukinuto cijepljenje

Svinjetina iz Srbije može na tržištu EU: 'Ta nas je mjera do sada koštala 300 milijuna €'

Svoje meso nismo mogli izvoziti ni na rusko tržište zbog zabrane prijevoza na području zemalja EU, govore svinjari
 Srećko Niketić / CROPIX

Cijepljenje protiv klasične svinjske kuge na području cijele Srbije u četvrtak je službeno ukinuto, nakon što je ta zakonska mjera stajala na snazi 30 godina, piše Blic.rs.

Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je zakonsku dokumentaciju prošlog tjedna, a time je napokon otvoren put za stavljanje sirovog svinjskog mesa na europsko tržište.

Za potrebe cijepljenja, Srbija je svake godine izdvajala oko sedam milijuna eura iz državnog proračuna, a nemogućnost izvoza sirove svinjetine, prema podacima udruga uzgajivača svinja u Srbiji, do sada je srpske seljake stajalo najmanje 300 milijuna eura.

- Ta nas je mjera sprječavala u izvozu na europsko tržište, ali i ne samo to, nego svoje meso nismo mogli izvoziti ni na rusko tržište zbog zabrane prijevoza na području zemalja EU - govore članovi Udruženja stočara Srem-Machva dodajući da štetu nanesenu uzgajivačima svinja procjenjuju na 300 milijuna eura.

- Valja napomenuti da je srpsko svinjarstvo prije bilo okosnica gospodarstva jer se izvozilo više od 200.000 svinja, a danas ih se uvozi 400.000 komada, bez obzira na to što je potencijal uzgoja preko 14 milijuna svinja – zaključuju.

- Ministar je potpisao potrebnu dokumentaciju kojom svinje sa svih farmi u Srbiji više neće biti cijepljene protiv klasične svinjske kuge. Ovom odlukom država ispunjava jednu od obveza iz 12. poglavlja, koje se odnosi na sigurnost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku. Pored toga, dosadašnjih sedam milijuna eura sada će se koristiti za financiranje nekih drugih aktivnosti u području poljoprivrede - priopćili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44