UNWTO

Svijetom je od početka ove godine do kraja rujna putovalo 1,1 milijarda turista

Za europski tempo rasta iz UNWTO kažu da je usporio na 3 % ove godine
Putnici na londonskom aerodromu Heathrow
 Profimedia, Mega Agency

Svijetom je od početka ove godine do kraja rujna putovalo 1,1 milijarda turista, što je 43 milijuna ili 4 % više nego u istom razdoblju lani. Takav rast turizma iznova potvrđuje njegov ogromni razvojni potencijal diljem svijeta, ali i izazove održivosti, naglašavaju iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Vodeći se podacima iz najnovijeg izdanja svog svjetskog turističkog barometra, iz UNWTO-a ističu da je rast turizma u svijetu za prvih devet mjeseci ove godine u skladu s njihovom prognozom od 3 do 4 % rasta za ovu godinu, uz napomenu da je u ljetnoj sezoni (srpanj-rujan) na sjevernoj hemisferi turizam imao umjereniji tempo rasta te da je ovisio i o globalnom ekonomskom usporavanju, geopolitičkim napetostima i dugotrajnom nesigurnosti oko Brexita.

U povodu objave rezultata iz barometa, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili poručio je da turizam ima potencijal i za promicanje plana održivosti.

"Dok se svjetski čelnici sastaju na Samitu UN-a o klimi u Madridu kako bi pronašli konkretna rješenja za klimatske izvanredne situacije, novi svjetski turistički barometar pokazuje rastuću snagu turizma i njegove mogućnosti za planove održivosti. Kako se broj turista i dalje povećava, mogu se povećati i mogućnosti turizma, kao i odgovornost tog sektora prema ljudima i planeti", ocijenio je Pololikašvili.

Kada su u pitanju dolasci stranih turista u pojedine svjetske regije, u devet mjeseci ove godine s najvećim rastom od 9 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine pohvalila se regija Bliskog Istoka, koju s porastima od po 5 % slijede Azija, Pacifik i Afrika, dok je u Europi taj rast iznosio 3 %.

Za europski tempo rasta iz UNWTO kažu da je usporio na 3 % ove godine, najviše zbog sporije potražnje na vrhuncu ljetne sezone, no unatoč tome neke europske podregije, poput južnog Sredozemlja te srednje i istočne Europe imale su nešto više poraste dolazaka stranih turista, od 5 i 4 %, za razliku od sjeverne i zapadne Europe koje su imale po 1 % više tih dolazaka nego lani.

Iz UNWTO-a podsjećaju i da je u 2018. godini u svjetskom turizmu ostvareno ukupno 1.700 milijardi američkih dolara, čime je taj sektor zadržao treće mjesto među najvećim izvoznim sektorima, nakon naftne industrije čiji je svjetski prihod iznosio 2.400 milijardi dolara te kemijske industrije s prihodom od 2.200 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37