Nabava od 8 mlrd. dolara

Švicarska želi nabaviti nove borbene avione i drugo oružje, o poslu će odlučivati građani?

Ministar obrane Guy Parmelin želi svoj „Air 2030” plan modernizacije dati na referendum
F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon i F-35A
 Vladimir Korolkov / Profimedia, Alamy / Wikimedia, public

Švicarske vlasti ove godine su naznačile da planiraju zamijeniti svoje borbene avione F-18 Hornet i naročito zastarjele F-5 te uz to ojačati protuzračnu obranu svoje države. Poslovično neutralna država, koja nije bila uključena u neki rat gotovo 170 godina, nabavu novih oružanih sustava željela bi riješiti u jednom velikom poslu, čija se vrijednost procjenjuje na 8,2 milijarde dolara, piše Defense News.

No, kako će to napraviti prilično je škakljivo pitanje u zemlji čiji građani o gotovo svim važnijim pitanjima za državu odlučuju na referendumu. U tom duhu demokracije, ministar obrane Guy Parmelin želi svoj „Air 2030” plan modernizacije dati na glasanje građanima za dvije godine. Ako bi građani Švicarske projekt odobrili njegov plan, na birokraciji bi ostalo da odluči koje će avione i sustave protuzračne obrane (PZO) nabaviti i koliko će od ukupnih 8,2 milijarde dolara potrošiti na „zračne”, a koliko na kopnene komponente.

Iako ministarstvo preferira ovakav način odlučivanja, dakle zeleno svjetlo za cijeli paket, oporba je naznačila da su oni protiv toga. Da li to znači da bi se glasalo o pojedinim aspektima posla, poput odabira konkretnog aviona ili PZO-a, nije jasno. Nadalje, neki od zastupnika u parlamentu tvrde da je samo odlučivanje putem referenduma sporno, budući da je rizik od odbijanja posla koji bi modernizirao švicarske oružane snage prevelik.

- To je prevažno pitanje za sigurnost države, a da bismo riskirali poraz na referndumu - rekli su krtičari ideje da građani odlučuju o poslu.

Naime, prije samo četiri godine građani su na referendumu odbacili prijedlog za nabavu 22 borbena zrakoplova JAS Gripen, koje proizvodi švedski Saab (a koji su prošle godine bili ponuđeni i Hrvatskoj). Analitičari tvrde da je glavni razlog odbacivanja prijedloga treba tražiti u nizu pitanja oko konkretnih mogućnosti i nedostataka tog zrakoplova.

I dok se o načinu odlučivanja o velikom poslu i dalje raspravlja, švicarska agencija za nabavu obrambenih sustava Armasuisse prošlog je tjedna zatražila od tri države, SAD-a, Francuske i Izraela, da dostave ponude za sustave protuzračne obrane. To znači da će Švicarska novi PZO birati između američkog Patriota, SAMP/T-a koji proizvodi Eurosam i izraelske „Davidove praćke” koju proizvodi Rafael.

Što se tiče odabira borbenih aviona, Švicarska je u srpnju zatražila ponude od Airbusa (Eurofighter), francuskog Dassaulta (Rafale), već spomenutog Saaba (Gripen E) te američkih Boeinga (najnovija inačica F-18 Super Horneta) i Lockheed Martina, koji sa svojim F-35A jedini u cijeloj grupi nudi borbeni zrakoplov pete generacije. Preostali zrakoplovi su nešto manje tehnološki napredni (što nužno ne znači i da su ukupno gledano slabijih mogućnosti) te se klasificiraju kao borbeni avioni 4++ generacije.

Kako je stajalo u zahtjevu za ponudu, Švicarska bi nabavila između 30 i 40 novih aviona. No, kako će to napraviti i dalje je otvoreno pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:01