Žalba švicaraca

Švicarska se žalila WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.7.2018. u 13:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.7.2018. u 13:11

U.S. President Donald Trump smiles as he walks on South Lawn of the White House, before his departure to the Customs and Border Protection National Targeting Center, in Washington, U.S., February 2, 2018. REUTERS/Yuri Gripas - RC1DBB0E8B50
Yuri Gripas / REUTERS

Donald Trump

Švicarska je predala žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog američkih carina na čeliku i aluminij i osma je članica te organizacije koja je to učinila, objavljeno je u utorak.

"Sa stajališta Švicarske, dodatne carine, koje su prema SAD-u uvedene radi zaštite nacionalne sigurnosti, nisu opravdane", objavilo je u priopćenju švicarsko ministarstvo gospodarstva.

Švicarska je prošle godine prema priopćenju ministarstva izvezla u SAD čelične proizvode ukupne vrijednosti oko 80 milijuna švicarskih franaka (80,5 milijuna dolara).

Vlada je već u ožujku intervenirala kod američkih vlasti i podnijela službeni zahtjev za izuzećem od carina ali Washington dosada nije odgovorio na taj zahtjev, napominju u ministarstvu.

Kako bi zaštitio ekonomske interese Švicarske, ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann zato je odlučio podnijeti žalbu WTO-u.

Prema propisima Svjetske trgovinske organizacije, Sjedinjene Države imaju rok od 60 dana da riješe spor sporazumnim putem. Nakon toga Švicarska bi mogla podići spor na višu razinu i zatražiti od WTO-a da osnuje vijeće sudaca koje će presuditi u tom sporu.

Žalbu na američke carine dosada su WTO-u podnijele Indija, Rusija, Kina, Brazil, Europska unija, Meksiko i Norveška.