E-poljoiskaznica

Svi poljoprivrednici dobivaju e-iskaznicu: više neće morati na šalter radi poticaja

Nova poljoprivredna iskaznica, koja će zamijeniti postojeće tri - zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za pesticide
Tomislav Tolušić na Doručku hrvatskih farmi u Splitu
 Nikola Vilić / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede do kraja travnja planira raspisati natječaj za gradnju novog upravljačko-informacijskog sustava i izradu e-poljoprivredne iskaznice, što će objediniti sve moguće podatke o poljoprivrednicima te s jedne strane njima olakšati procese dobivanja potpora, a s druge omogućiti državi jaču i efikasniju kontrolu.

E-poljoiskaznica, koja bi u funkciji trebala biti sljedeće godine, bit će službeni dokument hrvatskih poljoprivrednika, izgledat će poput sadašnje osobne iskaznice i imat će mogućnost digitalnog potpisa, što omogućuje poljoprivrednicima dobivanje poticaja bez odlaska na šalter, a nova analitička platforma integrirat će sve baze Ministarstva poljoprivrede.

Povezivanje

Nova poljoprivredna iskaznica, koja će zamijeniti postojeće tri - zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za pesticide, izdavat će se nositeljima ili odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava. Imat će elektronički kontaktni čip, beskontaktni čip i magnetsku traku za pohranu podataka. Pristup elektroničkom dijelu bit će autoriziran i ostvarivat će se korištenjem PIN-a za identifikaciju i PIN-a za elektronički potpis. Uz osnovnu namjenu povezivanja na sve aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iskaznica će se koristiti i za druge namjene, poput autentifikacije na računalo i različite poslovne aplikacije te za elektronički potpis dokumenata, e-maila i različitih elektroničkih obrazaca.

- Uspostava tog sustava omogućit će svim subjektima u sustavu poljoprivrede jedinstvenu identifikaciju, jednostavnije i brže obavljanje svih administrativnih aktivnosti i uvid u trenutačne statuse izvršenja njihovih obveza, ali i obveza Ministarstva, poput obrade ili isplate zahtjeva. Iskaznica će donijeti znatne uštede upravljačkom tijelu i poljoprivrednicima, ali i ostalim tijelima javne ovlasti te uvesti nove funkcionalnosti, poput e-potpisa - objasnio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poljoprivrednici će pristupati elektroničkim uslugama putem interneta korištenjem šifriranog komunikacijskog kanala. Najvažniji je dio projekta uspostava jedinstvenog upravljačko-informacijskog sustava.

Skladište podataka

U resornom ministarstvu ističu da će se proces gradnje sustava provoditi u fazama, a prva faza, koja će se realizirati tijekom 2020., obuhvaća razvoj rješenja za potpuno elektroničko podnošenja zahtjeva za potporu, uspostavu funkcionalnosti elektroničkog potpisivanja te sustav za korištenje plavog dizela i evidenciju uporabe pesticida. Uspostavom elektroničkog podnošenja zahtjeva za izravnu potporu putem iskaznice s elektroničkim potpisom rasteretit će se sustav Agencije za plaćanja pri podnošenju zahtjeva, kojih je svake godine oko 110.000, te će se na taj način osigurati brža isplata potpora, a Ministarstvo će imati potpunu kontrolu nad svim procesima.

U sklopu projekta izradit će se registar poljoprivrednih subjekata koji će integrirati podatke iz upisnika poljoprivrednika, upisnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinogradarskog i ekološkog registra te fitosanitarnog registra, pri čemu će se nadograditi informacijski sustav Agencije za plaćanja (ISA), fitosanitarni informacijski sustav (FIS) i integrirati sustav za korištenje plavog dizela.

Buduća platforma, pošto se izvedu sve faze, modelirat će se iz postojećih sustava i obuhvaćati fondove, vrste potpora, vrste uporabe, kulture koje su predmet potpora, prostorne lokacije, podatke o poljoprivrednim gospodarstvima, socio-ekonomske, demografske i geografske podatke, podatke o korištenju državnog i privatnog zemljišta, zaštitnim sredstvima i podatke o pravima za povlačenje plavog dizela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:38