Raste broj ležajeva

Svi iznajmljuju: Ove godine broj kreveta u privatnom smještaju narastao je za 62 tisuće

U 2019. godini će se u nove ili obnovljene hotele i sobe sve zajedno uložiti 1,05 milijardi eura
Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Broj kapaciteta u privatnom smještaju u prvih deset mjeseci ove godine narastao je za čak 62.584 nova ležaja, čime Hrvatska u zimmer freiju, pokazuju to podaci iz eVisitora, trenutačno raspolaže s čak 601.550 osnovnih kreveta za turistička noćenja.

Ta je brojka posebno zanimljiva kad je usporedimo s rastom broja ležajeva u hotelskom odnosno hostelskom smještaju koji smo dobili od Ministarstva turizma.

Od siječnja do kraja listopada tekuće godine broj kreveta u hostelskom smještaju je sa 17.000 narastao na 18 tisuća, dok smo u hotelima sve zajedno dobili dvije tisuće novih ležajeva, odnosno po jedan novi hotelski krevet na 32 kreveta u zimmer freiju.

Broj ležajeva u privatnom smještaju, pokazuju brojke, tako je u samo deset mjeseci ove godine porastao za nevjerojatnih 11,6 posto, znatno više nego što iznosi porast turističkog prometa koji, čini se, nije u relaciji s mahnitim pretvaranjem soba i garaža u turističke apartmane.

Sudeći prema brojkama koje je Ministarstvo turizma prikupilo u svojoj redovitoj anketi o godišnjim investicijama, tome bi se dijelom trebalo doskočiti pojačanom investicijskom aktivnošću hotelijera koji su najavili kako će u 2019. godini u nove ili obnovljene hotele i sobe sve zajedno uložiti milijardu i 50 milijuna eura, oko 100 milijuna eura više nego lani.

Najviše novca otići će u Primorsko-goransku županiju, ukupno 203 milijuna eura, u kojoj se preuređuju opatijski hotel Ambasador u sastavu Liburnia Riviera Hotela, planiraju se i ušminkavanja hotela Admiral i Istra, a od novih hotela u planu je gradnja hotela Paris.

197 milijuna eura potom bi trebalo otići u Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj je, kao najveći projekt, za 2019. godinu najavljeno otvorenje Courtyard by Marriotta, odnosno hotela Dalmacija tower u Splitu, a za početak sezone sljedeće godine za goste bi trebao biti spreman i hotel Amorpha Resort splitskog poduzetnika Zvonka Kotarca. U Istarskoj županiji investicijski val iznosit će 175 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46