Najnoviji podaci

Sve veći broj Britanaca za odmor odabire zemlje koje nisu članice Europske Unije

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.4.2019. u 12:20

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.4.2019. u 12:20

Makarska, 260709.
Spontani party-i beach bara Buba privlace veliki broj mladih s popularne plaze na kojoj se lokal nalazi, i ionako vruc dan dodatno zagriju ritmovima elektronske glazbe.
Na slici: vruci party kraj
Ivo Ravlić / CROPIX

Zbog sve veće neizvjesnosti oko ishoda Brexita, sve manji broj britanskih turista za svoj odmor bira poznate destinacije unutar Europske unije.

Unatoč svemu čini se kako Španjolska i danje, uživa povjerenje Britanaca, te i dalje ostaje broj jedan u njihovom odabiru. Prema novim podacima britanskih putničkih agencija, gotovo polovina njih, odnosno 48 posto, za svoj odmor radije odabire zemlje izvan Europske unije što je čak 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tako se uz Španjolsku, među najpoželjnijima uvrstila i Grčka kao drugi atraktivna destinacija unutar EU. Kada je riječ o zemljama izvan EU, favorit je i dalje Turska, slijede ju SAD i Karipsko otočje. Osim njih, dobro kotira i Tunis, s dvostruko više rezervacija nego u prošloj godini.

Ako se pak s druge strane, odabir destinacija promatra prema kupnji stranih valuta, slika je nešto drukčija.

Kako navodi BBC, Velika Britanija iz godine u godinu bilježi sve veći rast prodaje egipatske funte za 687 posto. Uz nju, raste i potražnja za japanskim jenom koja bilježi rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu, te indonezijskog rupija od 9 posto.

Unatoč, tomu što Hrvatska u zadnjih nekoliko godina bilježi porast turista iz ove otočne zemlje, čini se kako naša obala ipak i dalje nije na vrhu liste destinacija za Britance.