Rasterećenje

Sve na jednom mjestu: 'Poduzetnicima će biti lakše kad zaživi platforma e-Poslovanje'

Razvit ćemo Poslovni korisnički pretinac te ga ponuditi kao aplikaciju, rekao je Bilić
Ilsutracija, šalter
 Vladimir Dugandžić / Hanza Media

- Sve za što su prije trebali obilaziti nekoliko institucija, poduzetnici će uskoro moći na jednome mjestu - najavio je ministar uprave Lovro Kuščević jučer na potpisivanju ugovora između Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “e-Poslovanje”, online platformu koja bi trebala imati istu funkcionalnost kao “e-Građani”, samo za poduzetnike.

Putem te platforme, koja bi trebala zaživjeti do 2020. godine, a za čiju su informatičku uspostavu zaduženi Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) i Financijska agencija, poduzetnici će moći preuzimati i prilagati poreznu dokumentaciju, prijaviti djelatnika, otvoriti tvrtku i primati poruke iz svih institucija i ministarstava.

Poslovna klima

- Cilj je projekta administrativno rasteretiti poduzetnike i pridonijeti poboljšanju poslovne klime - istaknuo je ministar Kuščević. Vrijednost je projekta, dodao je, 50 milijuna kuna, a 85 posto tog iznosa financirat će se iz Europskog socijalnog fonda, odnosno programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Riječ je o programu s rokom 2020. od 13 milijardi kuna, od kojih je za informatizaciju javne uprave - tzv. pametnu administraciju - predviđeno ukupno 800 milijuna kuna. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, tvrdi da ta sredstva putem ovakvih projekata zasad uspješno povlačimo, a potvrđuje to i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je i napisao projektnu dokumentaciju za projekt “e-Poslovanje”, s napomenom da je Zavod kroz četiri zajednička projekta s Ministarstvom uprave dosad povukao čak 150 milijuna kuna. U veljači su, primjerice, za projekt “Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske” povukli 45 milijuna kuna.

Sigurna komunikacija

Na pitanje koja će biti uloga Agencije za podršku informacijskim sustavima u projektu, Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a, odgovorio je da su oni zaduženi za uspostavu “Poslovnog korisničkog pretinca”, sustava za sigurnu komunikaciju između poduzetnika i javne uprave. Riječ je o posredničkom sustavu putem kojeg poduzetnik može na siguran način prilagati i primati dokumente, kao što sada, primjerice, putem sustava e-Građani možemo elektronski zatražiti potvrdu o nekažnjavanju ili zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

- Poučeni iskustvom razvoja Osobnog korisničkog pretinca, koji je sam po sebi najkorištenija usluga sustava e-Građani s više od 450.000 korisnika, razvit ćemo i Poslovni korisnički pretinac te ga ponuditi kao web i mobilnu aplikaciju - rekao je Bilić i dodao da i s e-Poslovanjem očekuju isti uspjeh kao sa sustavom e-Građani, u koji je već sada uključeno 97 institucija i dosad je poslan 21 milijun poruka korisnicima.

To znači da će uz APIS i Finu u razvoju projekta morati sudjelovati i ostala ministarstva i razviti vlastite elektroničke usluge koje će na toj platformi ponuditi poduzetnicima. Iako bi na e-Poslovanje sve elektroničke usluge za poduzetnike trebale biti dostupne do 2020. godine, ministar Kuščević obećao je da će platforma biti postavljena početkom 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:58