Škver

Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci ponovo odgodila stečaj brodogradilišta 3. maj

Diektor je optimističan i što se tiče povlačenja blokada od strane tvrtki u inozemnom vlasništvu
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Na Trgovačkom sudu u Rijeci sutkinja Ljiljana Ugrin ponovo je, na sada već sedmom ročištu odgodila odluku o otvaranju stečaja riječkog brodogradilišta 3. maj, zakazavši novo ročište za 1. kolovoza. Kako je objasnila, potraživanja prema 3. maju su zahvaljujući povlačenju blokade dijela dobavljača, spuštena sa 156 milijuna kuna, koliko su iznosila 28. lipnja, na 86 milijuna zaključno s današnjim danom.

Direktor 3. maja Edi Kučan kazao je da intenzivno pregovara s dobavljačima te da ima najava oređenih vjerovnika da će i oni povući blokade.

Diektor je optimističan i što se tiče povlačenja blokada od strane tvrtki u inozemnom vlasništvu (švicarskom, ukrajinskom i bugarskom), koje iznose oko deset i pol milijuna kuna. Kako je istaknuo Kučan, na današnji dan broj radnika u 3. maju iznosi točno 777.

Potražvanja radnika koji već sedam mjeseci nisu dobili plaće popela su se na 29,7 milijuna kuna i oni su jedini vjerovnici koji svoju blokadu zakonski ne mogu ni povući.

Sutkinja Ugrin je na ročištu istaknula da je i sama svjesna da se blokada neće moći spustiti na nulu, ali odgodom želi potaknuti i upravu 3. maja i državu da nastave raditi na rješavanju ovog problema.

'Zanima me spasiti dio industrije ovog grada i 800 ljudi koji žele raditi', rekla je sutkinja.

Ustvradila je i da se zahvaljujući djelomičnom pokretanju posla u 3. maju bilježi lagani priljev novca pa je tako prošli tjedan na račun riječkog škvera došlo 200-tinjak tisuća kuna.

Rijeka, 040719.
Zupanijski sud.
Ponovno odgodjena odluka o stecaju za 3. Maj. Novo rociste je zakazano za 01.08.2019.
Na fotografiji: Edi Kucan.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Edi Kučan

---------

Ministarstvo gospodarstva i Vlada opet nisu iznijeli jasan stav o modelu spašavanja brodogradilišta 3. maj, koji je predložio direktor tvrtke Edi Kučan, pa će sutkinja Ljiljana Ugrin morati na današnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci opet donijeti odluku na osnovi nagađanja mogućeg stava Vlade.

No, kako je Edi Kučan u podnesku, koji je jučer objavljen na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda, iznio podatak prema kojemu je blokada računa smanjena sa 156 mil. na 116 mil. kuna, a ministar gospodarstva Darko Horvat još javno govori da Vlada traži model pomoći 3. maju, gotovo sigurno se može očekivati da će sutkinja još jednom odgoditi ročište na kojem se odlučuje o otvaranju stečaja. Uz to, i ministar financija Zdravko Marić jučer novinarima ispred Banskih dvora nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li doći do deblokade računa 3. maja, istaknuvši da je to tema o kojoj će se još razgovarati. Zbog takvog stava Vlade Kučan je u svom podnesku istaknuo kako “od nadležnog Ministarstva očekujemo daljnje instrukcije za nastavak aktivnosti vezano za ispunjenje obveza sporazuma o deblokadi računa”. Kučan, naime, ističe kako je s predstavnicima Vlade u zadnjih mjesec dana održao niz sastanaka na kojima se raspravljalo o Planu financiranja s deblokadom računa koji je “ocijenjen kao dobar”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00