'Nisam grobar!'

Sutkinja emotivno objasnila zašto ne želi proglasiti stečaj naše nekad velike kompanije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:28

Rijeka, 231018.
Prosvjedna setnja radnika Brodogradilista 3. maja. Radnici su najvise zabrinuti zbog blokiranog racuna. Ako se danas ne odblokira, u brodogradilistu, po sili zakona pokrece se stecaj jer je racun tvrtke blokiran 60 dana.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / Hanza Media

Radnici 3. maja snimljeni tijekom prosvjedne šetnje prošle godine

Trgovački sud u Rijeci na jučerašnjem je ročištu ponovno, šesti put, odgodio stečaj 3. maja, zakazavši novo ročište za 4. srpnja.

Sutkinja Ljiljana Ugrin uvažila je argumente direktora 3. maja Edija Kučana koji je zatražio odgodu, a na njezino pitanje je li siguran da će u iduća dva tjedna pronaći rješenje za nastavak poslovanja, odgovorio je potvrdno. Prema njegovim riječima, u ponedjeljak je donesena i politička odluka da se ide u završetak brodova, a u 3. maju već se radi i stižu barže.

- Razgovarao sam s ministrom Horvatom i premijerom i vjerujem da postoji model prema kojemu bi 3. maj mogao nastaviti s radom - rekao je Kučan na ročištu na kojem su jučer vladale posebne mjere zaštite. Kučanove tvrdnje su nam potvrđene i u Vladi i u Ministarstvu gospodarstva.

Scenariji

Prema neslužbenim informacijama, već idućeg tjedna će se organizirati sastanak na koje će biti premijer Andrej Plenković sa suradnicima, pogotovo iz resora koji su specijalizirani za pravnu stečevinu Europske komisije, te predstavnici Državnog odvjetništva, koji će analizirati moguće scenarije pomoći 3. maju kako bi sve bilo u skladu s regulativom EU i s domaćim zakonodavstvom. Analizirat će se nekoliko scenarija koji uključuju državno sufinanciranje ili državna jamstva za kredite kako bi se dovršila četiri broda koja su u različitim fazama gradnje u riječkom škveru.

Najoptimističniji scenarij uključuje opstanak 3. maja bez odlaska u stečaj, tako da vjerovnici Uljanika d.d. u stečaju, ali i vjerovnici 3. maja, donesu odluku o prodaji 3. maj zainteresiranom kupcu. Drugi scenarij uključuje opstanak 3. maja putem restrukturiranja u stečaju, tako da ga također kupi zainteresirani investitor, a u trećem bi se “samo” dovršila četiri broda, i to u stečajnom postupku. U prva tri scenarija država bi prodajom brodova koje bi sufinancirala vratila i dobar dio jamstava koja je već platila za ta četiri broda, dok bi u najgorem, četvrtom scenariju, 3.maj išao u stečaj, a ne bi se niti dovršili brodovi.

Sindikati

Na ročištu u srijedu su, pak, sudnicu, uz direktora i predstavnike vjerovnika, ispunili i predstavnici sindikata koji su iskazali podršku Kučanu i usprotivili se stečaju. No, jedan od prisutnih radnika 3. maja agitirao je za stečaj kako bi se napokon prekinula agonija. Tu se zakovitlala rasprava u kojoj su sindikalisti tvrdili da je većina radnika ipak protiv stečaja. Kako su poslije rekli, stečaj podržava jedino dio radnika koji ima nekoliko godina do mirovine. 

Kako je rekla sutkinja Ugrin, zaključno s jučerašnjim danom, prema podacima Fine od 7 sati ujutro, blokada 3. maja iznosi 148,4 milijuna kuna. Edi Kučan izjavio je da je od prošlog ročišta, koje je bilo 17. travnja, fakturirana 241.000 kuna i potpisano pismo namjere za izradu sekcija od više od milijun eura. Istaknuo je i da je došla ponuda od kanadske Algome za završetak jednog njezina broda u 3. maju.

Privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković sutkinji je rekao da je jedan od najvećih vjerovnika država s oko 16,8 milijuna kuna potraživanja, a u stopu je prati i Grad Rijeka s oko 16 milijuna.

Sutkinja Ugrin dala je do znanja da ne želi biti grobar riječke industrije.

- Svi mi koji živimo u Rijeci znamo da nam je “potaracana” industrija i da je ostao samo 3. maj. Ima ljudi koji se ne žele odseliti iz ovog grada, koji žele ići u tehničke škole, biti dobri varioci, raditi ovdje - rekla je Ugrin.