Bolje ikad nego nikad

Susjedi uvode 4G mobilnu mrežu: 'Ovo je jako važno. Zakoračit ćemo u digitalnu revoluciju'

BiH kasni s uvođenjem nove generacije mobilnih mreža jer još nije posve isključila analogni signal
Panorama Sarajeva
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Tri bosanskohercegovačka telekom operatera u ponedjeljak su započela s uvođenjem 4G mobilne mreže, nakon što je predsjedatelj državnog Vijeća ministara Denis Zvizdić u Sarajevu predstavnicima HT Mostara, BH Telekoma i Telekomu Srpske uručio dozvole za rad.

- U sljedećoj godini više od 60 posto teritorija BiH pokrit će 4G mreža, a u sljedećih pet godina 90 posto - rekao je Zvizdić u izjavi za medije nakon što je zajedno s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predragom Kovačem uručio dozvole za rad nove generacije mobilnih komunikacija.

BiH kasni s uvođenjem nove generacije mobilnih mreža jer još nije posve isključila analogni signal u radijskom i televizijskom emitiranju, što je bila obvezna.

Direktor RAK-a Kovač ocijenio je kako je uvođenje 4G mreže vrlo važno za BiH, jer će time zakoračiti u svijet digitalne revolucije.

Član Uprave HT-a Mostara Goran Kraljević rekao je kako je HT Mostar već počeo raditi na ispunjavanju procedura vezanih za uvođenje 5G mreža. 4G je četvrta generacija mobilne mreže, donosi bolju kvalitetu usluga i brži mobilni internet, usporediv s brzinom kućnog interneta.

- Iznimno me veseli što smo, s našim dugogodišnjim pouzdanim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom, nastavili suradnju koja, na najbolji način, može unaprijediti i ubrzati razvoj našeg gospodarstva i povećati brzinu i kvalitetu mobilnog prijenosa podataka naših korisnika. Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i spremna za 5G - rekao je Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT Eroneta.

Zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave zadužen za poslovanje s korisnicima, Tomislav Ruk istaknuo je da će komercijalne usluge temeljene na novoj mreži korisnicima HT Eroneta biti dostupne od svibnja ove godine. U HT Eronetu HT ima vlasnički udjel od 39,1 posto, a Hrvatska pošta drži 5,23 posto. Federacija BiH ima natpolovičan udjel u vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:34