Treće ročište za pulski škver

Sudac odgodio stečajno ročište za Uljanik brodogradilište do 13. svibnja

Na ročištu nije bio čelnik Uljanik Grupe, a odgodu je zatražio predsjednik uprave Uljanik Brodogradilišta te predstavnici sindikata i Nadzornog odbora
Sandi Božac, predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta
 Goran ebelić / CROPIX

Sudac Ivan Dujić ponovno je odgodio stečajno ročište o Uljanik brodogradilištu na prijedlog predsjednika Uprave Uljanik brodogradilišta Sandija Bošca te sindikalista, a sljedeće ročište bit će 13. svibnja. A ako dotad ne dođe do deblokade računa, stečaj će biti sigurno proglašen, izričit je bio Dujić na drugom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu u srijedu ujutro, gdje se govorilo o stečaju Uljanik Brodogradilišta, ali svemu tome nije prisustvovao predsjednik uprave Uljanik Grupe Emil Bulić.

- Prihvaćam vaš prijedlog, ali na sljedećem ročištu, ako ne bude deblokade računa, proglasit ću stečaj. To tako ne može ići u nedogled. Nema daljnje odluke, bio je jasan sudac. A odluka o odgodi stečaja zatražena je zbog zadnje nade koju uljanikovci gaje oko dolaska predstavnika kineskog brodogradilišta CSIC. Kako je kazao Božac u svom izlaganju pred pazinskim sucem, idući tjedan oko 1. svibnja u Pulu dolazi 18-člana kineska delegacija koja bi trebala odlučiti hoće li ulagati u Uljanik ili ne.

- Riječ je o najvećem brodogradilištu na svijetu i oni su zainteresirani za Uljanik i 3. Maj. Zbog njihova dolaska tražimo kratku odgodu ročišta od nekih 15 dana. Postoji još neka šansa i ne bismo ljudima koji čekaju plaću osam mjeseci sada željeli tu šansu uskratiti. Mislim da je 15 dana razuman rok u kojem bi se moglo nešto riješiti te mogu biti spas za dužnika, odnosno Uljanik brodogradilište, a to ne bi imalo posljedice po eventualna prava u stečaju, iznio je Božac.

Od Kineza ne očekuju da bi mogli odblokirati račun, ali smatra da bi država u slučaju njihova interesa mogla reagirati na način da omogući međufinanciranje. Uljanik Brodogradilište trenutno je u blokadi 212 dana, od toga 180 dana u zadnjih šest mjeseci. Nepodmirene obveze iznose 150 milijuna kuna, od čega se 66 odnosi na obveze prema radnicima, oko 20 prema kooperantima, oko 10 prema dobavljačima te oko 30 prema raznim državnim institucijama i tvrtkama.

- Kada bi nam država omogućila međufinanciranje, koje je u ožujku bilo dogovoreno i tik do realizacije, to bi nam bio trenutni spas, a oko 60 milijuna kuna odmah bi se vratilo u državni proračun jer se oko 30 milijuna kuna odnosi na dug prema državnim institucijama poput Porezne uprave, HEP-a i slično, a tu su i doprinosi na plaće, kazao je Božac. Dodao je i da je Uljanik trenutno u jako lošoj situaciji i praktički pred kolapsom, posebno otkad su u petak radnici Poslovno informacijskih sustava, njih 120, napustili radna mjesta budući da će njihova tvrtka 29. travnja u stečaj i sigurnu likvidaciju.

A sve ostale tvrtke u grupi bez njih ne mogu funkcionirati jer se radi o kadrovskoj službi, platnom prometu, zaštitarima. Inače, dosad je u stečaj od Uljankovih tvrtki išla jedino Tvornica opreme u Vodnjanu. - I da dođe do stečaja, ne bi ga imao tko provesti, kazao je sindikalist Fabricio Kalčić. Božac je pak rekao kako se odmah počelo pregovarati sa zaštitarima da se vrate na posao te kaže da su u tome uspjeli i da su brodogradilište i njegova imovina čuvani. Isto tako, nakon produženog vikenda počeli su pregovori i s drugim radnicima i vjeruje da će dogovor biti postignut. Svi bi željeli i da se stečaj tog društva odgodi dok se ne bude saznala sudbina samog brodogradilišta.

Božac se nada i da bi turkmenistanski brodovlasnik, kojem su prije nekoliko godina isporučeni brodovi, mogao uskoro platiti zaostatak od tri milijuna eura čime bi se pokrio dio plaća za deveti i dio za 10. mjesec prošle godine. Inače, u brodogradilištu trenutno radi 1150 radnika, 84 ih je otišlo u ožujku, a stotinjak u travnju. Otišao je velik broj energetičara, vatrogasaca, tehnologa, projektanata... Na njihove se plaće mjesečno treba izdvojiti oko 11 do 12 milijuna kuna. U štrajku su, na posao dolazi tek oko 350 ljudi, pa radovi na brodovima koji su u škveru miruju, zbog čega su i brodovlasnici nervozni te prijete tužbama.

S druge strane, ističe Božac, akcija USKOK-a prije mjesec dana u kojoj su uhićeni neki bivši i aktualni menadžeri Uljanik Grupe, demoralizirala je rukovodeći kadar pa je uslijedio niz ostavki i među tim kadrom...

'Jaružalo? Sada se otvara jedna nova prilika...'

I dok Uljanik traži zadnju slamku spasa, brodovlasnik Jan de Nul koji je trebao u Puli dovršiti najveći jaružar na svijetu, prijeti da će zatražiti povrat avansa čime će se aktivirati državna jamstva. Ukupno se radi o oko 158 milijuna eura, od čega bi na teret države išlo 124 milijuna eura kroz jamstva: - Nažalost, na toj se gradnji već mjesec dana ne radi ništa, nema ni razgovara ni pregovora, konkretiziranih stvari s državom. Neka vrsta mrtvila. Jasno je bilo da će Jan de Nul od toga odustati. Sada se otvara jedna nova prilika. Vlasnik je došao do likvidnih sredstava i otvara se nova šansa za pregovore. On će biti zainteresiran za otkup broda, kazao je Božac. Istodobno, ovaj tjedan polarni kruzer odlazi u brodogradilište Viktor Lenac na dokovanje, a Božac se nada da će se kasnije vratiti u Pulu gdje će se dovršiti i isporučiti u srpnju.

Pola radnika za stečaj, pola za odgodu

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić bio je također za odgodu stečaja, a nada se da će kineski partneri biti 'opravdanje' Vladi da nađe novac za međufinanciranje čime bi se spriječio stečaj: - Kinezi, i ako se odluče za ulaganje, u sljedećih 5-6 mjeseci dok ne prođu sve te procedure, neće financijski ući u brodogradilište. Tu se otvara put Vladi da riješi međufinanciranje i dovede nas u funkcionalno stanje. Europska pravila to omogućavaju, zato su i predstavnici Vlade bili u Bruxellesu. Dobili su zeleno svjetlo za financiranje koje će umanjiti bilo kakvu štetu. Mogli su to napraviti i puno prije, a svaki put su zbog nekih svojih razloga, koji su nama nepoznati, dopustili da se šteta dogodi umjesto da je smanje i da ulože u radnike i spase brodogradilište i ovu gospodarsku granu. Sada je sve na ministru gospodarstva i na premijeru. Ako u ovih 20 dana ne reagiraju, neka daju ostavku, smatra Hadžić.

Smatra da je država odavno sama mogla ući u Uljanik kao strateški partner čime bi se smanjila šteta za državni proračun te ga nakon restrukturiranja prodati. Đino Šverko iz Sindikata metalaca i Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata rekli su da je pola radnika bilo za stečaj, a pola za odgodu. Zbog toga je Cerovac bio suzdržan oko odgode stečaja. Oni koji su priželjkivali stečaj željeli su konačno krenuti dalje i dobiti pravo na otpremnine.

- To je isključivi razlog zašto neki priželjkuju stečaj jer inače nitko normalan ne bi htio stečaj tvrtke koju voli i u kojoj očekuje posao. Oni znaju da bi time stekli uvjete za otpremninu i mogli bi otići iz Uljanika i zaposliti se negdje drugdje. Zato im se žuri, smatra Šverko koji je ogorčen na državne situacije jer se Uljanik našao u današnjoj situaciji: - Krivi su ministarstva gospodarstva i financija te sam premijer, koji nas je zavlačio. Hoće li oni to iskoristiti zbog europskih izbora, pa nas sada zavlače da će opet biti mir i dobro, pa sada dolaze Kinezi... A ne bi me čudilo da od toga ne bude ništa, skeptičan je Šverko, koji je čak najavio i tužbe protiv odgovornih osoba u resornim ministarstvima zbog toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:12