Nema Bijele knjige

Strani ulagači: 'Ne prihvaćaju se naše preporuke pa radimo analizu propuštenih prilika'

Predsjednik Udruženja stranih ulagača najavio je da ove godine neće biti novog izdanja Bijele knjige
Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC)
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec najavio je u utorak da ove godine neće biti novog izdanja Bijele knjige jer se, pojasnio je, nema smisla ponavljati dok se ništa ne događa. Umjesto toga, rekao je, pokušat će analizirati što je Hrvatska izgubila ne privlačeći strane investicije, odnosno propuštene prilike.

Fogec je na konferenciji “Gospodarsko stanje i reformski procesi - Hrvatska i okruženje”, u organizaciji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer, upozorio da se u Hrvatskoj stalno spominju reforme, no da će on, kako se slikovito izrazio, “vjerojatno kompletno posijediti dok dođu na red”.

- Izdavali smo Bijelu knjigu pet, šest godina zaredom. Naše su preporuke iste i nema se smisla ponavljati - rekao je i dodao da će strani ulagači objaviti novu Knjigu kad se nešto počne mijenjati i kad se počnu prihvaćati barem neke preporuke.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš istaknuo je da je za sve promjene potrebna ekspertiza i politička volja.

- U danom trenutku morate reći da je to prioritet vašeg mandata i da je to nešto što želite napraviti - rekao je te dodao da u Hrvatskoj, na žalost, prevladavaju dnevne teme.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak ocijenio je da su Hrvatskoj potrebna ulaganja u tehnologije koje će dovesti do inovacija, bolja suradnja realnog sektora i znanstvenih organizacija, više ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj te više inovativnih proizvoda i usluga.

- Investicije nisu samo brojevi u bilanci, to su ulaganja u ekonomsku sigurnost - rekao je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:13