Šire se glasine...

Strani mediji straše turiste: 'Nitko se nije razbolio u našem smještaju'

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na Mediteranu u kojoj se odvija turistički promet, kaže šef HTZ-a K. Staničić
Ilustracija
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

“Korona u Hrvatskoj: broj slučajeva porastao za 232 posto!” od jučer vrišti s internetskih stranica popularnog njemačkog dnevnog lista Bilda koji se od ovog tjedna pridružio drugim europskim medijima u izvještavanju o navodno drastičnoj stopi oboljelih u našoj zemlji.

“Ironično, sve se ovo događa u vrijeme ljetne sezone... Razlog ovakvog šokantnog porasta broja oboljelih jest činjenica da virus očito tek sada stiže na Balkan. Dosad ovdje nije bilo zabilježeno puno slučajeva, zbog čega je ovo povećanje upadljivo. Prema Institutu Johns Hopkins, u Hrvatskoj je dosad zabilježen 3151 slučaj obolijevanja na ukupno 4,2 milijuna stanovnika, a zabilježeno je i 113 smrtnih slučajeva”, navodi se na početku članka čiji je naslov, valjda da se pojača opasnost, opremljen i jednim uskličnikom.

Tendenciozni tekstovi

Usto, njemačke novine, koje imaju službenu tiražu od 1,5 milijuna prodanih primjeraka, čitateljima donose i fotografije praznih istarskih plaža, ali i upozorenja da se u Hrvatskoj i regiji, pandemiji usprkos, od popuštanja mjera odvijaju manifestacije s velikim brojem posjetitelja, a na kojima se gosti praktično ne pridržavaju nikakvih mjera.

Podsjećaju kako se srpski tenisač Novak Đoković, za kojeg se poslije ispostavilo da je bio zaražen koronavirusom, kretao među hordama ljudi u Zadru gdje je bio održan famozni Adria Tour.

Bild ne propušta upozoriti i da se zaraza, među ostalim, Balkanom proširila upravo za izbora.

“Nagli porast broja oboljelih dogodio se nakon naglog popuštanja strogih restrikcija i lockdowna. Osim toga, mjere relaksacije postale su sve popularnije kako su se približavale predizborne kampanje u Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, a rezultirale su čak i otvaranjem noćnih klubova. Usto, u zemlje su počeli pristizati turisti”, piše Bild. Slična upozorenja o lošoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj donose ovih dana i njemački Merkur te austrijski medij Puls 24 News. Prema riječima direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, na najvećim hrvatskim emitivnim tržištima događa se iznimno jaka kampanja za zadržavanje gostiju unutar vlastitih granica, protiv koje se Hrvatska može boriti na dva načina.

“Treba inzistirati na davanju točnih informacija o stanju u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na činjenicu da na Jadranu ovih dana bilježimo jednoznamenkasti broj oboljelih gostiju te da je epidemiološka situacija ovdje bolja nego na tim emitivnim tržištima. Osim toga, treba inzistirati na tome da zasad nemamo nijednog turista koji se razbolio tijekom boravka u nekom od naših komercijalnih smještaja”, kaže Ostojić te dodaje kako se drugi način svodi na demantiranje tendencioznih tekstova u stranim medijima.

Demantirati neistine

Kako doznajemo iz Hrvatske turističke zajednice, njihovi su se uredi odmah nakon objave teksta u njemačkim novinama angažirali demantirati netočne navode u Bildu, Merkuru, Spiegelu i austrijskom Puls 24 Newsu, posebno s obzirom na činjenicu da trenutno u Hrvatskoj boravi 100 tisuća njemačkih turista.

“U svakodnevnom smo kontaktu s brojnim medijima kojima plasiramo ključne informacije presudne za realizaciju putovanja. Pojašnjavamo situaciju vezanu uz epidemiološko stanje i slično. Hrvatska kotira kao sigurna i poželjna turistička destinacija, jedna smo od rijetkih zemalja na Mediteranu u kojoj se odvija turistički promet, a prema stanju bukinga i iskazanom interesu vrlo brzo će u našoj zemlji na dnevnoj bazi boraviti i 500.000 gostiju”, kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Kako je vidljivo iz demantija koji je njemačkim medijima uputio direktor podružnice HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio, informacija o rastu broja oboljelih za 232 posto je netočna, u Hrvatskoj bilježimo 897 osoba oboljelih od Covida-19, a Hrvatska je jedna od najsigurnijih turističkih destinacija.

Svi koji nemjeravate putovati u Hrvatsku ponovo razmislite o nužnosti putovanja. Mladima poručujem da, odlaze li u Hrvatsku, izbjegavaju noćne klubove, izjavio je jučer na novinskoj konferenciji u Ljubljani glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin. To je prvi put od trenutka popuštanja mjera oko korone da je iz slovenske vlade uslijedilo upozorenje slovenskim državljanima da razmisle o putovanju u Hrvatsku. Kao razlog upozorenja navodi se podatak da je od 19. lipnja do 5. srpnja u Sloveniju najviše zaraženih osoba ušlo upravo iz Hrvatske, i to 25. Kacin je jučer upozorio državljane da nakon povratka iz Hrvatske smanje kontakte u okolini i pozorno prate svoje zdravstveno stanje. Nešto poslije na Twitteru je objavio kako Slovenija zasad neće zatvoriti granicu s Hrvatskom.(K. Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:47