Budućnost Agrokora

Što se sve skriva u Nacrtu nagodbe: Otkriveno zašto nije refinanciran roll-up kredit

Fabris Peruško i Irena Weber
 Goran Mehkek / Hanza Media

Izvanredna uprava Agrokora objavila je jučer nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru na ukupno 160 stranica, koja sadrži većinom već poznate elemente nagodbe, ali i pomniju analizu i raščlambu svih aspekata nagodbe. Nacrt nagodbe sadrži i opisni sporazum sa Sberbankom, ali bez sporazuma s Agram Investom i Adris grupom, s tim da bi se tijekom idućeg tjedna trebali dogovorit i ti sporazumi te biti uvršteni u nagodbu. Potom bi nagodba bila upućena na glasanje privremenom vijeću vjerovnika, a sredinom lipnja bila bi upućena na potvrdu Trgovačkom sudu koji bi je, ako je potvrdi, stavio na glasovanje skupštini vjerovnika Agrokora.

Jedna od značajnijih novosti iz nacrta odnosi se na informaciju o procesu traženja takozvanog izlaznog kredita kojim su se trebali isplatiti kreditori iz roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura. Prije desetak dana Uprava Agrokora priopćila je kako je podnesen zahtjev da se sadašnji roll-up produlji na neodređeno vrijeme, najviše 24 mjeseca, a da razlog tome nije bilo to što su ponuđeni krediti bili nepovoljni, nego činjenica da se tek treba formirati Novi Agrokor.

Ipak, informacije iz nacrta nagodbe govore drugačije pa se tako kaže da su financijski savjetnici tijekom ožujka i travnja 2018. kontaktirali 76 financijskih institucija, a njih 11 je podnijelo indikativne ponude. "Potencijalni zajmodavci Izlaznog kredita istaknuli su više problema, uključujući: visoki stupanj zaduženosti (čime je potvrđeno da Agrokor grupa nema daljnjeg kapaciteta zaduženja); snižena EBITDA i novčani tijek u odnosu na ranije predstavljena predviđanja; nesigurnost oko tekućih pregovora oko Konzumovih zakupa; nedostatak trajnog upravljačkog tima; politički i pravni rizik vezan uz Republiku Hrvatsku i ZPIU; te prijenos imovine Novoj grupi i zasnivanje osiguranja koja bi bila dana radi osiguranja obveza Nove grupe po izlaznom kreditu.

Ti problemi otežali su refinanciranje SPFA-e prije nagodbe i njegova dospijeća te je stoga utvrđeno da je potrebno produljenje roka dospijeća SPFA-e za koji je namjera da naknadno bude podmiren izlaznim kreditom", navodi se u toj informaciji, uz napomenu kako je Agrokor agentu roll-up kredita podnio zahtjev za produljenje roll-upa te da uvjeti i ročnost takvog produljenja još nisu dogovoreni. Ti "razlozi" su ustvari najrazornija kritika dosadašnjeg postupka restrukturiranja koncerna u procesu lex Agrokor.

Sve to govori kako izvanrednu upravu Agrokora, vjerovnike i buduće vlasnike, ako dođe do nagodbe, čeka i te kako težak posao restrukturiranja Agrokora kako bi se u iduća 24 mjeseca mogao pronaći financijer kredita koji će imati dovoljno optimizma da uloži u taj posao, sa svim pripadajućim pravnim, političkim i financijskim rizicima.

Buduća struktura koncerna izgledat će tako da će vlasnička kompanija Agrokora biti osnovana u Nizozemskoj, odnosno osnovat će se novo nizozemsko društvo s ograničenom odgovornošću ("Aisle Dutch TopCo") kao krovno holding društvo. Aisle Dutch TopCo bit će osnovan od strane nizozemske administrativne zaklade ("Aisle STAK") te će Aisle Dutch TopCo biti jedini vlasnik drugog nizozemskog društva s ograničenom odgovornošću ("Aisle Dutch HoldCo"). Nadalje, Aisle Dutch HoldCo bit će jedini vlasnik hrvatskog dioničkog društva ("Aisle HoldCo"), a Aisle HoldCo će osnovati niz hrvatskih društava s ograničenom odgovornošću (čiji će biti jedini vlasnik), a koja će u konačnici držati operativnu imovinu i obveze hrvatske Nove grupe ("Nova ovisna društva").

Agrokor

Kada je riječ o oporezivanju, Aisle Dutch TopCo bit će oporeziv na sav ostvareni prihod, kao što je prihod od kamata (ako ga bude), dok kapitalni dobici i prihod od dividendi neće biti oporezivi temeljem oslobođenja po osnovi udjela u kapitalu, kao i Aisle Dutch HoldCo. Hrvatski koncern Agrokora - Aisle HoldCo i Nova ovisna društva - bit će oporezivi na sav ostvareni prihod (prihod iz redovnog poslovanja, prihod od kamata i kapitalni dobici), dok prihod od dividendi neće biti oporeziv, što je sukladno propisima EU. Zanimljivo je da se predviđa da će se vjerovnici obvezati da od prihvaćanja nagodbe neće smjeti pokretati tužbe protiv izvanredne uprave Agrokora i svih savjetnika u ovom procesu te svih subjekata Nove grupe Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:27