Država troši previše

Što je HUP skor, zašto je pao i kako su poslodavci neugodno iznenadili ministra Marića

Fiskalna konsolidacija očito gubi snagu, uz izrazito nepovoljno strukturno opterećenje gospodarstva prihodima i rashodima opće države, koje se dalje povećava
Predstavljanje HUP skora, na kojem su govorili Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, i Velimir Šonje, ekonomski analitičar i direktor Arhivanalitike
 CROPIX

Poslodavci su danas neugodno iznenadili ministra financija Zdravka Marića kad su objavili rezultate svog istraživanja HUP Skor kojim mjere napredak reformi nužnih za bolje poslovanje. Ono je pokazalo da je došlo do pogoršanja u Marićevom sektoru, u fiskalnoj konsolidaciji (skor se za taj pokazatelj pogoršao s 54 na 46 bodova), što je utjecalo i na opći pad HUP Skora.

Evo kako su to objasnili u materijalu koji su objavili pod naslovom „Ples na žici: zašto je skor 2018. pao za 2 boda u odnosu na 2017.?“ Prvo, skor fiskalne konsolidacije je pogoršan zbog smanjenja suficita s 0,8 posto BDP-a 2017. godine na 0,2 posto 2018. godine, a to se događa unatoč sve boljem punjenju proračuna.

Drugo, snažno je rastao omjer rashoda opće države u odnosu na BDP, s 45,3 posto na 46,4%, ili za 2,4 posto. „Samo je Češka zabilježila veće povećanje od Hrvatske u prošloj godini, ali na mnogo nižoj razini državnih rashoda od oko 40 posto BDP-a“, stoji u HUP-ovom objašnjenju.

Treća promjena odnosi se na skor prihoda države: - Glavni uzrok leži u povećanju omjera prihoda opće države i BDP-a s 46,1 posto na 46,6 posto BDP-a, čime se Hrvatska učvrstila na vrhu liste bivših tranzicijskih zemalja s najvećim državnim opterećenjem. Fiskalna konsolidacija očito gubi snagu, uz izrazito nepovoljno strukturno opterećenje gospodarstva prihodima i rashodima opće države, koje se dalje povećava“, objašnjeno je u HUP Skoru koji izrađuje Arhivanalitika Velimira Šonje.

Kako je protumačeno na konferenciji za novinare, sve bolje punjenje državnog proračuna u Hrvatskoj pokazuje da porezi i doprinosi rastu brže od dodane vrijednosti (država uspješno skuplja poreze i to raste brže od BDP-a), što je pak povezano sa skorom opterećenja gospodarstva koji je HUP ocijenio najkritičnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:10