Drama u brodogradilištu

Stečaj nije opcija: ako restrukturiranje ne uspije, Uljanik će morati u likvidaciju

Odredba prema kojoj stečaj nije opcija odnosi se samo na brodogradilište Uljanik
Ilustracija, porinuće novogradnje 530 u Uljaniku
 Goran Sebelic / Hanza Media

Ako brodogradilište Uljanik ne vrati 96 milijuna eura za hitni sanacijski kredit koji su mu početkom godine dali OTP Splitska banka i HPB, onda u slučaju da ne uspije program restrukturiranja nije moguće provođenje stečaja, nego pulski škver automatski ide u likvidaciju tvrtke.

To je Uprava Uljanika d.d. jučer rekla predstavnicima sindikata, kazao nam je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, navodeći kako takva odredba stoji u odobrenju koje je Europska komisija dala početkom godine za takav kreditni aranžman.

Povećan ulog

Budući da brodogradilište Uljanik nije uspjelo platiti taj kredit pa je prvih 48 milijuna eura država već platila na ime jamstava OTP Splitskoj banci, jasno je da toj tvrtki nema spasa ako ne uspije program restrukturiranja. Iz Vlade dosad nisu javno spominjali tu odredbu, samo su navodili kako nisu za opciju stečaja, a sada je jasno da stečaj s restrukturiranjem za tu tvrtku više nije opcija. Za razliku od njega, 3. maj može ići u stečaj s restrukturiranjem, kako sada izgleda, jer na njega se formalno nije odnosio taj kredit

Ministar gospodarstva Darko Horvat ovaj je put ostao čvrst u svojoj najavi da Vlada više neće sudjelovati u isplati plaća za Uljanik grupu u ukupnom mjesečnom iznosu od oko 45 milijuna kuna nakon što je jučer istekao zakonski rok za isplatu plaća. I ne samo da nije prvi “trepnuo” u ovoj pokeraškoj gospodarsko-socijalnoj priči, nego je još jednom na HRT-u jučer ujutro potvrdio kako je za Danka Končara i njegovu Kermas Energiju povećao “prag” za ulazak u vlasništvo Uljanika d.d. sa 200 milijuna kuna na 200 milijuna eura. Preostaje vidjeti hoće li Vlada i ministar Horvat ostati jednako pribrani i nakon sjednice Glavne skupštine dioničara, predviđene za ovu srijedu, kao i to hoće li ostati čvrsto pri stavu da neće sudjelovati u deblokiranju računa za 3. maj, koji ide u stečaj 23. listopada, ako se ne pronađe potrebnih 35 milijuna kuna.

Horvat je i dalje rezolutan: država sa svojim udjelom može ući u brodogradilište Uljanik tek nakon što se potpiše program restrukturiranja koji će odobriti Europska komisija, a Končar ili neki drugi strateški partneri mogu postati većinski vlasnici Uljanika d.d. tek ako u tvrtku ulože 200 milijuna eura u gotovini. Pritom Horvat izravno navodi da je za takvu promjenu plana dokapitalizacije Uljanika d.d. potrebna nova odluka skupštine dioničara. Boris Cerovac rekao nam je kako od skupštine dioničara ovog utorka očekuje da izglasa novi Nadzorni odbor, a novi NO novu Upravu društva.

“No, ako se to i dogodi, bez novog strateškog partnera ili hitne pomoći Vlade Uljanik grupa se neće moći spasiti. Sada netko treba dati novac za plaće i nastavak proizvodnje, inače je sve gotovo. Uprava tvrtke nam je danas rekla da su im predstavnici Ministarstva gospodarstva kazali kako će možda ukrajinski investitor Vadim Novinski dati novac za plaće i nastavak poslovanja prije negoli bude gotov program restrukturiranja, ali mi za to nemamo potvrdu. Ali, hitna injekcija novca je potrebna jer ako Vlada zbilja bude išla na scenarij o isplati tri minimalne plaće, mora znati da će u roku od deset dana ostati bez radnika iz proizvodnje, svi će napustiti tvrtku”, rekao nam je Cerovac.

Narudžbe

Situacija u Uljanik grupi je tako došla do konačnog negativnog klimaksa i sada se čini izglednim da će oba brodogradilišta otići ići u stečaj (3. maj) ili likvidaciju (Uljanik). U međuvremenu je Uljanik d.d. izvijestio da je raskinuo ugovor o gradnji broda za prijevoz žive stoke za tvrtku Wellard Ships, zato što naručitelj ne ispunjava svoje ugovorne obveze. Tako je broj bodova u knjizi narudžbe pao sa 17 na sedam, a 300 milijuna eura državnih jamstava sve sigurnije stiže na naplatu poreznim obveznicima do kraja godine.

Novi štrajk početkom sljedećeg tjedna, nakon procesa mirenja

Jučer uljanikovci i njihovi kolege u 3. maju u Rijeci nisu dobili plaću, što znači da su sindikati počeli pripremati novi štrajk.

Budući da proces mirenja traje pet dana, novi štrajk očekuje se početkom idućeg tjedna.

- Danas smo bili na sastanku s direktorima svih tvrtki u Uljanik Grupi i rekli su nam da plaće neće biti isplaćen - rekao je čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

To je jedan od triju sindikata koji djeluju unutar Grupe. Inače, danas je na Zagrebačkoj burzi objavljeno i da je raskinut još jedan ugovor u 3. maju zbog nemogućnosti isporuke. Riječ je o gradnji 733.

Barbara Ban

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:05