Prijavite se!

Startup Factory daje nagradu od 160.000 kuna za najbolje poduzetničke ideje

Osim što imaju dobru ideju, kandidati moraju biti startup početnici
Ilustracija: Predstavljanje programa Startup Factory Zagreb
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Za pet najboljih poduzetničkih ideja Startup Factory ove godine osigurava nagradu od 160.000 kuna uz podršku Zagreb Connecta koji onim najinovativnijima daje dodatnih 60.000 kuna. Riječ je o javno financiranom 'no equity' programu, odnosno bespovratnoj financijskoj potpori bez ulaska u vlasničku strukturu tvrtke, ukupno vrijednom 800.000 kuna. Izravnim povezivanjem programa Startup Factorya i konferencije Zagreb Connecta, Grad Zagreb je po prvi put objedinio svoja dva najznačajnija projekta za razvoj startup poduzetništva.

- Ove godine smo osigurali još veći fond koji će biti dodijeljen najboljim startupovima iz predakceleracijskog programa u sklopu finalne konferencije Zagreb Conncet. Kroz program osiguravamo vrhunske međunarodne i domaće mentore. Pozivam sve one koji imaju inovativnu poduzetničku ideju da okupe tim i prijave se na Startup Factory- kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator predakceleracijskog programa Startup Factory.

Osim što imaju dobru ideju, kandidati moraju biti startup početnici, koji nisu registrirani dulje od godine dana ili timovi koji rade na razvoju visokotehnoloških rješenja, odnosno informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) ili ključnih razvojnih tehnologija (KET). Tematski, projekti mogu biti vezani uz razna područja od kvalitete života, preko energetike i mobilnosti do obrazovanja i turističkih ponuda. Svi zainteresirani još se uvijek stignu prijaviti putem internetske stranice organizatora, najkasnije do 12. rujna 2018.

Pozitivna iskustva

Koliko je projekt pomogao mladim poduzetnicima objasnila nam je i bivša sudionica Sandra Bortek, suosnivačica SightRun mobilne aplikacije. Njezina aplikacija povezuje trčanje kao rekreaciju i turističko razgledavanje grada. Iako su još uvijek mala tvrtka te se i dalje bore za svoje mjesto na surovom tržištu mobilnih aplikacija, poručila nam je kako oni danas ne bi bili tu gdje jesu da nije bilo ovog programa.

- Da nije bilo ovog programa potpore, naša ideja vjerojatno nikada ne bi ni zaživjela. S obzirom da nitko od nas nije programer to nam je bila ogromna prepreka, jer smo prije svega morali pronaći partnera koji će našu ideju pretočiti u aplikaciju. Mi smo bili jedni od pobjednika prve generacije, a za vrijeme dvomjesečnog programa prošli smo kroz brojne radionice, stekli nova poznanstva, dobili ogromnu mentorsku podršku, te prostor u Tehnološkom parku gdje se i sada nalazimo. Kroz program predakceleracije naučili smo puno korisnih stvari, a ovo iskustvo svakom bih preporučila - poručila je Sandra.

Kao što je to prošao SightRun, i novi polaznici programa morat će proći kroz nekoliko faza natjecanja, na kraju kojeg će stručni žiri, zajedno s investitorima i poslovnim anđelima odabrati pet najboljih koji će osvojiti spomenutu novčanu nagradu. No, put do kraja natjecanja je dug, a već nakon predane prijave kandidate očekuju pravi izazovi. Tako će se u prvom eliminacijskom krugu odabrati 30 timova koji će ući u tzv. Bootcamp. Njih 20 dobit će priliku za ulazak u osmotjedni predakceleracijski program za vrijeme kojeg će u suradnji s mentorima raditi na razvoju i usavršavanju svoje ideje. Njih će na samom kraju predstaviti na međunarodnoj konferenciji Zagreb Connect u prosincu.

Dvadesetak timova

Da je riječ o kvalitetnom programu svjedoči i dvadesetak timova koji su u posljednje dvije godine prošli cijeli prijavni proces, a njih jedanaest osvojilo je financijsku potporu uz pomoć koje su nastavili s daljnjim razvojem svojih projekata i tako pronašli svoje mjesto na tržištu.

O još jednom uspješnom projektu koji je proizišao iz Startup Factory programa svjedočila je i Kata Barišić, suosnivačica Zagreb Time Travela, turističke ture koja turiste vodi na putovanje kroz vrijeme uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti.

- Vrlo vjerojatno se samostalno nikada ne bi odvažili na pokretanje projekta. Osobno sam već dugi niz poduzetnica i znam koliko znači bespovratna financijska podrška. Sudjelovanje na ovom projektu nismo dobili samo financijsku potporu, nego i mentorsku te ogromni support svih ljudi koji su se s nama našli u Tehnološkom parku - kazala je Kata.

- Kroz konferenciju Zagreb Connect startupovima pružamo mogućnost da svoje ideje i projekte predstave pred investitorima, ulagačkim institucijama i poslovnim anđelima. Novost je što ove godine direktno povezujemo naše najznačajnije startup projekte, Startup Factory i Zagreb Connect. Pozivam vas da se prijavite i sigurnim koracima, poput naših dosadašnjih Startup Factory i Zagreb Connect sudionika krenete u poduzetničke vode! - izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:25