Tko je Pramod Mittal?

Stariji brat ga izvlači iz problema, a na vjenčanje kćeri potrošio je 82 milijuna dolara

Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima
 REUTERS

Milijarder Pramod Mittal, brat indijskog kralja čelika Lakshmija Mittala, čije se bogatstvo procjenjuje na 17,2 milijarde dolara prema Forbesu, uhićen je jučer u Lukavcu kod Tuzle.

Kako tvrde bosanski mediji, 62-godišnji poduzetnik je osumnjičen da je, uz još dvije osobe, sudjelovalo u izvlačenju novca iz tvrtke u vlasništvu njegove obitelji 'Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL)'' na račune u Londonu. Obiteljska tvrtka Mittal Steel, koju je osnovao stariji Lakshmi, s 300 tisuća zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubi kod Prijedora.

Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima. U Indiji je već bio pod sumnjama za pranje novca i prijevaru državne agencije za trgovinu. Njima, navodno, nije vraćao kredit za koji se zadužio kako bi kupio materijale za tada nove tvornice u Bosni i Hercegovini, a paralelno je novac slao na off-shore račune u Isle of Man i Filipine. Indijski ga je sud u travnju ove godine, ipak, oslobodio optužbi nakon što je platio zaostale dugove, oko 300 milijuna dolara. Tu mu je, navodno, financijski pomagao stariji brat Lakshmi.

Workers from Bulgaria's largest steelmaker Kremikovtzi shout slogans during a protest in central Sofia January 31, 2008. Some 2,000 workers at Bulgaria's loss-making steelmaker Kremikovtzi rallied on Thursday over unpaid wages and to press for the quick departure of its Indian owner, whom they accused of poor management. The mill's majority owner, India's Global Steel Holdings Ltd, controlled by Pramod Mittal, has said it was in talks with several foreign investors to sell its majority stake in mill that accounts for 10 percent of Bulgaria's exports.   REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA) - GM1DXDVUIBAA
REUTERS
Bugarski radnici protestiraju protiv Mittala

Pramod je poznat i kao obiteljski razmetljivac. Tako je na vjenčanje svoje 26-godišnje kćeri Shristi Mittal u Barceloni 2013. godine potrošio 82 milijuna dolara. To je drugo najskuplje vjenčanje u povijesti. Jedino skuplje bilo je ono 1981. godine između Mohammeda bin Zayed Al Nahyana, vladara Abu Dhabija i princeze Salame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:30