Novac.hr

Starbucksova vrata neće biti otvorena onima upitne higijene niti preglasnim gostima

"Ne želim čekati red u WC-u jer se unutra pere beskućnik", samo je jedan od komentara
Ilustracija, kupci u Starbucksu
 Lucy Nicholson / REUTERS

Nekoliko dana nakon što se medijima proširila informacija o novoj politici Starbucksa, prema kojoj svi mogu koristiti njihove toalete i provoditi vrijeme u njihovim kafićima bez da išta naruče, čini se da ipak neće sve biti toliko bajno.

Politika će imati neka ograničenja, najavio je glasnogovornik za CNN, jer ne žele da Starbucksovi kafići postanu javni zahodi i okupljališta za beskućnike. Tako su zaposlenici dobili nova pravila prema kojima i dalje mogu ispratiti osobu iz kafića ako im se njeno ponašanje učini neprikladnim.

Lista neprikladnog ponašanja uključuje pušenje, drogiranje, konzumiranje alkohola, spavanje i neprimjereno korištenje toaleta. Također, u Starbucksu vrijeme neće moći provoditi preglasni gosti, oni koji na svojim mobitelima ili tabletima gledaju neprimjeren sadržaj, ali i gosti čija osobna (ne)higijena ometa druge.

U dokumentu poslanom zaposlenicima savjetuje se da prije ispraćanja iz kafića razmisle bi li isto osjećali prema mušterijama koje su platile kavu i konzultiraju se s kolegama kako njihov stav ne bi bio subjektivan. Ako se slože da gost nečime ometa druge, savjetuje im se da ga mirno zamole da prestane s nedopuštenom akcijom, a ako odbije mogu ga zamoliti da napusti lokal.

Lavina komentara

Do ovih pravila je došlo nakon što je javnost zasula Starbucks negativnim komentarima i zaprijetila bojkotom jer se boje da će njihovi lokali postati “sjedište beskućnika i drogeraša”. Donosimo samo djelić komentara.

“Gosti koji plaćaju bi uvijek trebali imati prednost nad onima koji samo koriste prostor. Ne želim čekati red u WC-u jer se beskućnik pere unutra”

“Mogu instalirati i tuš kabine u Starbucks, kao na stajalištima kamiona. Tako će beskućnici moći čekati u redu s ručnicima i sapunima”

“Beskućnici već sada ulaze u toalete Starbucksa i ne žele izaći. Nakon njih je sve prepuno fekalija, a svim gostima prijete razne zaraze”

“Vrijeme je da svojim kćerima zabranim odlazak u Starbucks. Ne želim da se druži s beskućnicima i ovisnicima”

Mnogi Starbucksu predviđaju krah jer je “popustio medijima i društvenim mrežama”. Naime, do cijele politike otvorenih vrata je došlo nakon skandala s uhićenjem kupaca Afroameričkog podrijetla. Dvojica muškaraca su uhićena jer nisu ništa naručili, a zapravo su samo čekali trećeg kolegu. Jedan je poželio ući u toalet, konobar je pozvao policiju, a video uhićenja ja dospio na društvene mreže i izazvao revolt.

No, čini se da je kupcima ipak jako teško udovoljiti jer im se ni politika potpuno otvorenih vrata ne sviđa ništa više od zabrane korištenja toaleta ako niste ništa naručili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21