Burze

Stanje na tržištima: Na Wall Streetu najveći tjedni dobitak S&P-a u 7 godina

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim razgovorima između Kine i SAD-a tijekom vikenda, pa su u cijelom proteklom tjednu S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili najveći dobitak u posljednjih sedam godina. Dow Jones ojačao je jučer 199 bodova ili 0,79 posto, na 25.538 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,82 posto, na 2.760 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 7.330 bodova.

Uspon cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping u razgovorima u subotu postići napredak po trgovinskim pitanjima. Uoči njihovih razgovora u Buenos Airesu na marginama sastanka čelnika skupine G20, kineski dužnosnici poručili su da se u pregovorima konsenzus između dvije zemlje stabilno povećava, što je potaknulo nadu u pozitivan rasplet trgovinskog sukoba između dva najveća svjetska gospodarstva. Zahvaljujući jučerašnjem rastu, sva tri indeksa zabilježila su najveći tjedni dobitak u posljednjih nekoliko godina.

Dow Jones ojačao je 5,15 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u posljednje dvije godine. S&P 500 skočio je, pak, 4,9, a Nasdaq indeks 5,65 posto, što su njihovi najveći tjedni dobici u sedam godina. To se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke polovicom tjedna da bi ciklus povećanja kamata, koji traje tri godine, mogao biti pri kraju.

Tri ključna pitanja

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u prosincu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine. No, kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

„Tri ključna pitanja na koja su ulagači fokusirani su koliko će Fed usporiti tempo povećanja kamata, kako će se razvijati trgovinski odnosi između SAD-a i Kine te što će se događati na tržištu nafte”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Od 11 najvažnijih sektora S%P 500 indeksa 10 ih je jučer zabilježilo dobitke, a pao je samo energetski sektor, za 0,2 posto, što je posljedica pada cijena nafte. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 posto, na 6.980 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,36 posto, na 11.257 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.003 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38