Prognoza

Srednja i Istočna Europa vjerojatno će rezultatima nadmašiti ostala rastuća tržišta

Analitičari UniCredita objavili makroekonomske izglede za 2019. - 2020.
Logo talijanske UniCredit banke
 Stefano Rellandini / REUTERS

Iako se ove i sljedeće godine očekuje cikličko usporavanje globalnog rasta, područje Srednje i Istočne Europe rezultatima će nadmašiti ostala rastuća tržišta, priopćili su jučer iz UniCredita.

Tehnička recesija

Stručnjaci UniCredita na poslovnom forumu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) predstavili su makroekonomske izglede za 2019. - 2020., istaknuvši da u tom razdoblju očekuju cikličko usporavanje globalnog rasta, prije svega kao posljedicu očekivane tehničke recesije u SAD-u gdje će aktualno razdoblje rasta vjerojatno potrajati najdulje u povijesti.

Navode i da se usporavanje globalne trgovine već materijaliziralo, pri čemu se ovog ljeta očekuje kratkoročni oporavak zahvaljujući vjerojatnom skoku njemačke proizvodnje, potencijalnom trgovinskom sporazumu SAD-a i Kine te povoljnim globalnim uvjetima, a nakon što se Fed i ECB ponovno okrenu umjerenijoj monetarnoj politici.

Poljska i Slovenija

S druge strane, predviđaju da će Srednja i Istočna Europa rezultatima nadmašiti ostala rastuća tržišta.

“Poput ostatka svijeta, Srednja i Istočna Europa također će biti pod utjecajem globalnog usporavanja. Međutim, ta regija mogla bi biti bolje pozicionirana za suočavanje s vanjskim nepovoljnim kretanjima od drugih rastućih tržišta zahvaljujući snazi domaće potražnje, povoljnoj monetarnoj politici i manjem oslanjanju na kratkoročno nestabilno vanjsko financiranje. Očekuje se da će ekonomsko okruženje u 2019. ostati povoljno”, stoji u priopćenju.

Očekuje se da će Poljska, Mađarska, Bugarska, Slovačka, Srbija i Slovenija ostvariti rast veći od 3,2 posto na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:40