Obustava radova

Sprema li se energetska kriza u UK-u? Hitachi neće graditi nuklearnu elektranu u Walesu

Japanska kompanija Hitachi zamrznula je projekt izgradnje nuklearne elektrane u Walesu
Render nuklearne elektrane u Walesu
 REUTERS

Japanska kompanija Hitachi zamrznula je projekt izgradnje nuklearne elektrane u Walesu čime je dovela u pitanje budućnost britanske energetske politike, piše Financial Times. Projekt je vrijedan 13 milijardi funti (oko 16,8 milijardi dolara) te je u izgradnju dva nuklearna reaktora trebalo biti uključeno oko devet tisuća radnika, a očekivalo se da elektrana bude u pogonu sredinom 2020-ih.

Ipak, rastući troškovi izgradnje te uporno odbijanje britanske vlade da sudjeluje u financiranju projekta doveli su do završetka pregovora u kojima su dvije strane bile od lipnja prošle godine.

- Unatoč najboljim namjerama, nismo uspjeli postići dogovor koji bi zadovoljio obje strane, a ekonomski su razlozi bili odlučujući faktor u obustavi projekta izgradnje nuklearne elektrane u Wylfi - kazali su iz Hitachija dodavši da je “jasno kako je potrebno posvetiti više vremena razvoju financijske strukture projekta” ipak si ostavljajući prostora za nastavak suradnje u budućnosti.

Obustavom projekta Hitachi je izgubio dosad uloženih 2,8 milijardi dolara, odnosno oko 18,2 milijarde kuna. No, s tom je vijesti i skočila cijena dionica tvrtke za otprilike deset posto, odnosno najviše u posljednje dvije godine, što zapravo ne čudi, smatraju analitičari, budući da bi projekt financijski znatno opteretio kompaniju.

Prema Bloombergu, riječ je o udarcu za energetski program u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) te stavlja u pitanje britanske ambicije o zamjeni svojih zastarjelih nuklearnih pogona, a mogla bi značiti i kraj za izvoz japanske nuklearne tehnologije. Odluka o prekidu izgradnje "nuklearke" stigla je, naime, samo nekoliko mjeseci nakon što je i Toshiba odustala od veoma sličnog projekta u engleskoj pokrajini Cumbriji, a pritisak britanskoj vladi stvara činjenica da će u UK do 2030. ostati samo jedna nuklearna elektrana. Stoga će se morati okrenuti Kini u potrazi za energijom ili će se, pak, fokusirati na fosilna goriva i obnovljive izvore kako bi uopće imala električnu energiju u budućnosti.

- Prije samo dva mjeseca neodlučnost Vlade o financiranju nuklearne elektrane uzrokovala je Toshibino povlačenje iz Cumbrije, što je bio udarac britanskoj energetskoj sigurnosti, njenim ciljevima za dekarbonizaciju te za gospodarstvo Cumbrije. No, s Hitachijevom odlukom o povlačenju iz projekta elektrane u Wylfi, trostruki je udarac prerastao u krizu puno širih razmjera - rekla je Rebecca Long-Bailey, članica Laburističke stranke i tzv. ministrica poduzetništva u sjeni te je dodala da je obustavom dva japanska projekta UK ostalo bez 13 posto energije.

Osim Long-Bailey, stručnjaci su također izrazili bojazan zbog sada sve izglednije britanske energetske krize.

- Dok je vlada zaokupljena Brexitom, vitalna pitanja poput opskrbe energijom ostala su na marginama – smatra Justin Bowden, član GMB sindikata zadužen za energetska pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:57