Obustava radova

Sprema li se energetska kriza u UK-u? Hitachi neće graditi nuklearnu elektranu u Walesu

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

18.1.2019. u 9:11

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

18.1.2019. u 9:11

The proposed power plant in Anglesey, Wales, Britain, that has been put on hold is seen in this still image taken from an animation from 2018 obtained January 17, 2019. Horizon Nuclear Power via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
REUTERS

Render nuklearne elektrane u Walesu

Japanska kompanija Hitachi zamrznula je projekt izgradnje nuklearne elektrane u Walesu čime je dovela u pitanje budućnost britanske energetske politike, piše Financial Times. Projekt je vrijedan 13 milijardi funti (oko 16,8 milijardi dolara) te je u izgradnju dva nuklearna reaktora trebalo biti uključeno oko devet tisuća radnika, a očekivalo se da elektrana bude u pogonu sredinom 2020-ih.

Ipak, rastući troškovi izgradnje te uporno odbijanje britanske vlade da sudjeluje u financiranju projekta doveli su do završetka pregovora u kojima su dvije strane bile od lipnja prošle godine.

- Unatoč najboljim namjerama, nismo uspjeli postići dogovor koji bi zadovoljio obje strane, a ekonomski su razlozi bili odlučujući faktor u obustavi projekta izgradnje nuklearne elektrane u Wylfi - kazali su iz Hitachija dodavši da je “jasno kako je potrebno posvetiti više vremena razvoju financijske strukture projekta” ipak si ostavljajući prostora za nastavak suradnje u budućnosti.

Obustavom projekta Hitachi je izgubio dosad uloženih 2,8 milijardi dolara, odnosno oko 18,2 milijarde kuna. No, s tom je vijesti i skočila cijena dionica tvrtke za otprilike deset posto, odnosno najviše u posljednje dvije godine, što zapravo ne čudi, smatraju analitičari, budući da bi projekt financijski znatno opteretio kompaniju.

Prema Bloombergu, riječ je o udarcu za energetski program u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) te stavlja u pitanje britanske ambicije o zamjeni svojih zastarjelih nuklearnih pogona, a mogla bi značiti i kraj za izvoz japanske nuklearne tehnologije. Odluka o prekidu izgradnje "nuklearke" stigla je, naime, samo nekoliko mjeseci nakon što je i Toshiba odustala od veoma sličnog projekta u engleskoj pokrajini Cumbriji, a pritisak britanskoj vladi stvara činjenica da će u UK do 2030. ostati samo jedna nuklearna elektrana. Stoga će se morati okrenuti Kini u potrazi za energijom ili će se, pak, fokusirati na fosilna goriva i obnovljive izvore kako bi uopće imala električnu energiju u budućnosti.

- Prije samo dva mjeseca neodlučnost Vlade o financiranju nuklearne elektrane uzrokovala je Toshibino povlačenje iz Cumbrije, što je bio udarac britanskoj energetskoj sigurnosti, njenim ciljevima za dekarbonizaciju te za gospodarstvo Cumbrije. No, s Hitachijevom odlukom o povlačenju iz projekta elektrane u Wylfi, trostruki je udarac prerastao u krizu puno širih razmjera - rekla je Rebecca Long-Bailey, članica Laburističke stranke i tzv. ministrica poduzetništva u sjeni te je dodala da je obustavom dva japanska projekta UK ostalo bez 13 posto energije.

Osim Long-Bailey, stručnjaci su također izrazili bojazan zbog sada sve izglednije britanske energetske krize.

- Dok je vlada zaokupljena Brexitom, vitalna pitanja poput opskrbe energijom ostala su na marginama – smatra Justin Bowden, član GMB sindikata zadužen za energetska pitanja.