Saga se nastavlja

Sporni natječaj "Najbrži prst" nakon doživljenog debakla će najvjerojatnije biti poništen

Ministrica Žalac je danas poručila kako se takvi natječaji više neće objavljivati
Darko Horvat i Gabrijela Žalac
 Boris Kovačev/Srdđan Vrančić / Hanza Media

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je danas uoči sjednice Vlade da će sporni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je namijenjen digitalnoj modernizaciji poslovanja hrvatskih poduzetnika, najvjerojatnije biti poništen, prenosi N1.

- Tijekom današnjeg dana ćemo razmotriti situaciju. Najvjerojatnije ćemo taj natječaj poništiti, staviti na raspolaganje više novaca i ponovno raspisati natječaj. Nama je interes da svi koji uđu u proces aplikacije, a zadovoljili su kriterije, dobiju novac i povećaju konkurentnost hrvatskih malih i srednjih poduzetnika. Do toga je došlo jer je bio znatno veći interes nego alokacija sredstava kojom ga možemo popratiti. Od ovih projekata koji su pristigli, a njih je duplo više od alokacije, kvaliteta će biti ključni faktor. Mi ćemo za ovaj natječaj pripremiti dovoljno novca da sve aplikacije koje će se podnijeti, budu i usvojene - izjavio je.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je danas kako je osigurano 53,2 milijuna kuna sredstava za natječaj 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT' dok je ukupna vrijednost traženih sredstava u pristiglim prijavama oko 350 milijuna kuna. Iako je jučer izjavila kako natječaj funkcionira po principu „tko prvi njegova djevojka”, danas je poručila kako se takvi natječaji više neće objavljivati.

- Nisam za takve natječaje, ali ministarstvo gospodarstva je htjelo da tako natječaj izgleda. Ministarstvo gospodarstva je tako odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta da se prijave po kvaliteti obrađuju - pojasnila je ministrica i dodala da će povećati alokaciju za taj natječaj i zabraniti da se oni u budućnosti na takav način objavljuju.

Ipak, ističe da su se takvi natječaji i ranije objavljivali u Europskoj Komisiji.

S obzirom na burne reakcije korisnika koji su zbog natječaja koji je bio otvoren svega 35 sekundi posumnjali i na moguće nepravilnosti u sustavu prijave, ili čak u transparentnost odabira samih projekata, kako je novac.hr jučer pisao, Žalac dodaje kako razumije kritike i nezadovoljstvo, no odbacuje mogućnost da je natječaj proveden mimo zakona.

- Nije bilo nezakonitosti. Oni koji su klikali u isto vrijeme, oni na svom kompjuteru vide jedno vrijeme, a na serveru se vidi drugo. Ne može server odlučivati o tome kome idu sredstva. Povećat ćemo alokaciju, riješit ćemo, novac će biti od EU fondova. Razgovarat ćemo o svemu - poručila je ministrica danas za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:26