Snažan iskorak

Sporazum blokiranih i 'utjerivača dugova': Dužnicima se nudi reprogram i otpis kamata

U svim realnim situacijama prakticirat će se izvansudski proces naplate, bez pokretanja ovršnog postupka
Barbara Cerinski, Matija Arapović,Miriam Kervatin i Mario Strinavić.
 Goran Mehkek / CROPIX

Predstavnici blokiranih i 'utjerivača dugova' potpisali su sporazum koji predstavlja važan iskorak u dosadašnjoj praksi naplate dugova.

- Udruge se obvezuju primjenjivati pozitivne komunikacijske modele što uključuje otvoreni dijalog te međusobno uvažavanje i poštivanje svih uključenih sudionika, stoji u sporazumu Udruge blokirani i Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN) koji predstavlja pronalazak obostranog interesa dviju suprotstavljenih strana. Osim novog modela komuniciranja pri naplati potraživanja, to uključuje i protivljenje prijedlogu novog Ovršnog zakona.

Tako se agencije za naplatu potraživanja obvezuju da će dužnicima omogućiti reprogram duga, otpis zateznih kamata, troškova, "a u iznimnim situacijama i glavnice, ovisno o okolnostima konkretnih slučajeva čije će rješavanje biti definirano individualnim pristupom svakom pojedinom slučaju".

Pored toga, u svim realnim situacijama prakticirat će se izvansudski proces naplate, bez pokretanja ovršnog postupka, a na zahtjev dužnika agencije za naplatu potraživanja izdavat će i pisane potvrde o namirenju duga. U svakom slučaju, više neće uznemiravati dužnike učestalim pozivima, kao što im se prigovaralo, niti će u komunikaciji s potrošačima primjenjivati agresivnu prasku.

Kada je riječ o Ovršnom zakonu koji je u proceduri blokirani i agencije za naplatu potraživanja ga ne podržavaju jer smatraju da su njime građani, osobito socijalno ugroženi, u još nepovoljnijem položaju nego sada, dok gospodarstvenicima nosi dodatne teškoće. Razlog tome je uvođenje sudova u proceduru stečaja što bi, procjenjuju, moglo značajno odužiti rješavanje samih predmeta.

Prema riječima Barbare Cerinski, direktorica EOS Matrixa, mnogi nisu vjerovali da će ovakvog sporazuma ikad doći, te su blokirani i agencije za naplatu potraživanja pokazali da je sve moguće ako postoji zajednički interes za pronalazak učinkovitih rješenja. Ako postoji dijalog s vjerovnicima, smatra on, pitanje duga građana riješit će se ranije i povoljnije.

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, pak, napomenula je kako već pet godina želi navesti izvršnu vlast da prestane s kriminalizacijom ovršnog zakona na štetu građana. Međutim, kako razgovori s predstavnicima države nisu urodili plodom, kazala je, "odlučili smo sami krenuti u dogovore sa svim dionicima dužničko-ovršne krize". Sporazum su potpisali nakon mjesec dana pregovora, a sada se kreće u razgovore i ostalim zainteresiranim institucijama, predstavnicima Hrvatske javnobilježničke komore, Hrvatske udruge banaka i Hrvatske odvjetničke komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:36