Uspješan spoj

'Spoj hrvatske kulture i turizma sve atraktivniji svjetskom tržištu'

'Potrebno je više ulagati u prepoznatljivost i promociju kulturnih ruta kako bi privukli što više posjetitelja', rekla je načelnica Sektora za posebne oblike turizma u Ministarstvu turizma
 HGK

„Međuresorno povezivanje i komunikacija preduvjet su za uspješan spoj kulture i turizma. Napori oko Akcijskog plana za razvoj kulturnog turizma su rezultirali time da danas imamo vrlo bogatu kulturnu ponudu koja je ujedno i kvalitetna turistička ponuda. Svi svjetski trendovi nam idu na ruku, naša paradigma small is beautiful odlično funkcionira i postaje sve atraktivnija profinjenom svjetskom tržištu. Svi dionici domaćeg kulturnog turizma su svjesni naslijeđa i prostora na kojem žive, oni žive od kulture i zato žele privući goste koji tu kulturu mogu konzumirati na prikladan i održiv način“, istaknula je Suzana Marković, predsjednica Zajednice kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore na plenarnoj sjednici te Zajednice na kojoj su se predstavili projekti i primjeri dobre prakse kulturnog turizma u javnom i privatnom sektoru.

Načelnica Sektora za posebne oblike turizma u Ministarstvu turizma, Vesna Rajković, govorila je o provedbi Akcijskog plana razvoja kulturnog turizma. „Potrebno je više ulagati u prepoznatljivost i promociju kulturnih ruta kako bi privukli što više posjetitelja. Što se vjerskog turizma tiče, on će tek doći u strateški fokus, no u međuvremenu moramo izraditi smjernice za njegov razvoj, obrazovati vodiče za kvalitetno vodstvo po sakralnim objektima koje treba otvoriti turistima, raspraviti o održivim načinima financiranja tih objekata i podržavati manifestacije na temu vjerskog turizma“, rekla je Rajković, dodavši kako će jedan od prioriteta biti i snažnije uključivanje kreativnih i kulturnih industrija u programe ministarstva.

„Danas smo u ministarstvu imali sastanak na temu filmskog turizma, to je jedna vrlo zanimljiva branša prema kojoj smo do sad institucionalno bili suzdržani, ali sve je prepoznatljivija u svijetu i donosi konkretne benefite lokalnom stanovništvu“, zaključila je Rajković.

HGK
Vesna Rajković

Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstva i komunikacija TD Rijeka 2020 detaljnije je prezentirala planove vezane uz projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. „Ovaj projekt je važan za cijelu zemlju, a ne samo za Rijeku. Turizam nam je znatno porastao i veliki je interes za sve što se događa u gradu. Mjerit ćemo učinke projekta sve do 2025., iako se oni vide već i sad. Bavit ćemo se temama koje su relevantne za Europu, a tri su glavne: voda, rad i migracije. Znate da s vodama imamo problema, rad nas zaima iz aspekta modernih pomaka i trendova, a po migracijama smo poznati odavno jer smo lučki grad. Program će nam imati sedam pravaca koji su naš narativni okvir, a u sklopu njih naši gosti će moći uživati u umjetnosti, gastronomiji, povijesti grada, programima namijenjene najmlađima, ali i brojnim koncertima i zabavama“, pojasnila je Kregar Šegota.

HGK
Irena Kregar Šegota

U sklopu sjednice predstavljen je i projekt Lazarus vezan uz revitalizaciju hrvatske glazbene baštine, program rada Tvrđave kulture Šibenik, kulturna ruta Mreža Nikola Tesla, novi Centar za posjetitelje Medvedgrad, rad na očuvanju podvodne kulturne baštine Jadrana od strane Zajednice ronilačkog turizma HGK kao i planovi za turističko pozicioniranje Atelijera Ivana Meštrovića.

Inače, Zajednica kulturnog turizma HGK osnovana je 2004. godine, a cilj joj je razvoj kontinentalnih područja Hrvatske kao cjelogodišnje kvalitetne i atraktivne destinacije, ali jednako tako i razvoj novog pogleda i novih sadržaja priobalnog područja. Jedan od glavnih uspjeha Zajednice je inicijativa za Noć muzeja koja je i danas, godinama poslije, jedan od najuspješnijih kulturnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:50