Pobuna potlačenih

Španjolske sobarice organizirale ustanak: 'Čišćenje je postalo moderno ropstvo!'

Direktori žele nekoga tko govori tri jezika, a onda ne plaćaju ni 1.300 eura neto mjesečno
 Profimedia, Panthermedia

Španjolske sobarice, nezadovoljne plaćom i uvjetima rada, organizirale su ustanak na kanarskom otoku Lanzarote, prenosi Deutsche Welle. Priključile su se prosvjednoj grupi “Las Kellys”, udruzi za pomoć sobaricama, i protestirale na javnim mjestima odjevene u jarke boje, pokušavajući time skrenuti pozornost na svoje probleme.

- Čišćenje je postalo moderno ropstvo, kaže Španjolka Maria Carmen Castón, koja je dugi niz godina radila kao sobarica kao u hotelima: - Nekada je biti sobarica bila profesija, a sada se za to ‚zloupotrebljavaju' normalne čistačice.

Veliki lanci, ali i manje hotelijerske kompanije u Španjolskoj, navode pobunjenice, izrabljuju sobarice. To je fizički težak posao, “morate pomicati namještaj te voziti teška kolica za rublje od sobe do sobe”. Sobarice moraju koristiti sve agresivnija sredstva za čišćenje koja izazivaju alergije, plaće osoblja sve su manje. Osim toga, Španjolsku posjećuje sve veći broj stranih turista, njih 82 milijuna godišnje, pa su zahtjevi porasli, sve mora ići brže.

- Direktori žele nekoga tko govori tri jezika, a onda ne plaćaju ni 1.300 eura neto mjesečno, žali se Ricardo Sánchez, 30-godišnjak koji je hotelijerstvo diplomirao u Njemačkoj, a radio je u hotelima s pet zvjezdica u Madridu i Sevilli. U zaposleničkim ugovorima, tvrdi, koriste se različiti trikovi kako bi se uštedjelo na socijalnom osiguranju.

Prosječnu bruto plaću od 1.560 eura mjesečno, oko 11 tisuća kuna, ostvaruje tek 40 posto zaposlenih u tom sektoru, prema podacima španjolske organizacije "Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT)".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06