Mjere

Španjolska planira temeljni dohodak za najsiromašnija kućanstva

Još nije odlučeno koliki će se iznos isplaćivati a Escriva je odbio reći koliko će mjera vladu koštati
Španjolski premijer Pedro Sánchez
 AFP

Španjolska planira oko milijun najsiromašnijih kućanstava svakog mjeseca isplaćivati temeljni dohodak kako bi im pomogla prevladati posljedice epidemije koronavirusa, objavio je u petak ministar socijalne skrbi Jose Luis Escriva.

Temeljni dohodak isplaćivat će se neko vrijeme i onima koji se u međuvremenu zaposle i počnu dobivati plaću, što znači da neće dokinuti poticaje na traženje posla, naglasio je Escriva u razgovoru za radio stanicu COPE.

„Bez poticaja na traženje posla ljudi bi se mogli naći u iskušenju da se oslone na temeljni dohodak i ne traže posao na tržištu rada", pojašnjava španjolski ministar.

Još nije odlučeno koliki će se iznos isplaćivati a Escriva je odbio reći koliko će mjera vladu koštati. Rekao je samo da će ga financirati novim zaduživanjem. Naveo je i da oko petine španjolskih kućanstava ima mjesečni prihod manji od 246 eura. Vlada bi po Escrivi trebala usvojiti uredbu o isplati temeljnog dohotka u svibnju a bit će potrebno nekoliko tjedana da ga počne isplaćivati.

Socijalistička stranka i njen krajnje lijevi koalicijski partner Unidas Podemos uvrstili su u siječnju tu mjeru u četverogodišnji program, ali koronakriza je promijenila prioritete. U prva dva tjedna blokade, uvedene 14. ožujka kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, španjolsko je gospodarstvo izgubilo 900 tisuća radnih mjesta i broj službeno nezaposlenih ponovo se vratio na razinu na kojoj je bio pred tri godine, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:40